Manchester United

Därför stoppades ”VNL” från United

avFredrik Jönsson

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Benfica ville ha maximalt betalt – Manchester United ville inte bränna sin relation.

Lägg även till en oväntad skada.

Sportbladet reder ut turerna kring Victor Nilsson Lindelöf, 22, och förklarar varför det inte blev en övergång.

Maj 2016 kom första budet. Italiensk media skrev om att Juventus spanade på Victor Nilsson Lindelöf. Sportbladet kunde redan då berätta att det första budet från Manchester United hade kommit fram till Benfica. Det var på cirka 250 miljoner kronor, 50 miljoner under 22-åringens försäljningsklausul.

Men det spelar ingen roll. Klausulen skulle visa sig vara helt meningslös.

På fotbollsplanen är ”Vigge” sansad och mogen i sin spelstil. Men skriverierna kring försvararen har varit allt annat än sansade den här vintern - det har varit mer eller mindre kaotiskt.

Skrivit av affären helt

De brittiska och portugisiska medierna har under vinterfönstret presenterat Nilsson Lindelöf som United-spelare, skrivit av affären helt och spekulerat kring försäljningssummor.

Men det är inte mediernas fel att Nilsson Lindelöf spelar i den portugisiska klubben åtminstone från februari till sommaren.

Benfica ville ha maximalt betalt. Och för bra relationer mellan tongivande personer – bland andra agenten Jorge Mendes och Uniteds manager José Mourinho – stoppade en 22-årig försvarare från att få spela för en av världens största klubbar redan i februari.

Klausul på 300 miljoner

Nilsson Lindelöf har en försäljningsklausul på 300 miljoner kronor. Manchester United hade inga problem att betala det priset. Men Benfica ville ha mer pengar.

United skulle aldrig aktivera klausulen och genomföra affären eftersom de inte vill förstöra sin relation med Benfica.

Den portugisiska klubben har haft agenten Jorge Mendes till hjälp för att få upp priset. Han bland annat tagit Cristiano Ronaldo, David De Gea och Angel Di Maria till Manchester United genom åren. Så det finns ju en god relation mellan agenten och båda klubbarna. Lägg även till att Mendes företräder José Mourinho, manager för Manchester United.

En skada på Lisandro Lopez i mötet mellan Moreirense och Benfica pajade också för ”Vigge”. Benfica vågar inte släppa iväg svensken och stå kvar med Jardel och Luisao.

Inte hittat ersättare

Benfica har inte heller lyckats hitta en god ersättare till Nilsson Lindelöf. Portugiserna ser svensken som lagets försvarsgeneral och han behövs i kampen om ligatiteln mot Porto och även i vårens Champions League.

Västerås SK, som har legat i tvist med Benfica i flera månader, blev vintertransferfönstrets stora vinnare av de inblandade parterna. Den portugisiska klubben gick med på att kompensera den svenska klubben med 30 miljoner kronor - även om ”Vigge” blev kvar i Benfica i januari. Den summan kan växa till 50 miljoner kronor vid en försäljning.

Enligt portugisiska uppgifter till Sportbladet kan Nilsson Lindelöf dock vänta sig en rejäl kompensation.

ARTIKELN HANDLAR OM