”Du kollar upp men den tar aldrig slut”

Spanien hoppas på skräck – Sverige svarar med eufori

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

MADRID. Det spanska landslaget hoppas fylla Santiago Bernabéu för att sätta skräck i sin svenska motståndare.

Men spanjorerna har missat en sak.

– Det är där man vill vara, säger Ludwig Augustinsson.

Under Spaniens presskonferens dagen innan EM-kvalmatchen mot Sverige ägnade vikarierande förbundskapten Robert Moreno och lagkapten Sergio Ramos en hel del tid åt att vädja till de spanska fotbollsfansen. Arenan Santiago Bernabéu tar in 81 000 åskådare men det talades på söndagen om att 60 000 är en mer realistisk publiksiffra till måndagens match.

– Det är verkligen en nyckelfråga och som kapten kan jag bara säga åt alla att kom och heja på Spanien. Det är en fantastisk möjlighet att hjälpa oss i EM-kvalet och det har visat sig många gånger att stödet är viktigt för att klara av viktiga vinster. Det är fortfarande många biljetter som inte sålts och vi hoppas verkligen att folket kommer eftersom vi märker det på planen, sa Sergio Ramos.

”Vi kommer vara starkare”

Moreno tryckte också på Spaniens stora hemmaplansfördel.

– Om vi fyller Bernabéu kommer vi vara starkare. Jag tror inte alla är medvetna om styrkan som publiken ger men den hjälper alltid oss och dessutom gör den att motståndarna känner trycket. Det kommer hjälpa oss ännu mer.

Men spanjorerna kanske har underskattat inställningen hos sin motståndare. Det räcker nämligen att Sportbladet bara nämner ”Santiago Bernabéu” för att det ska glänsa till av inspiration i de svenska landslagsspelarnas ögon.

– Mäktigt! Det blir inte så mycket bättre än Santiago Bernabéu. Det ligger i toppen absolut, säger Viktor Claesson.

– Spanien i Madrid. Det är där man vill vara, säger Ludwig Augustinsson.

– Det är klart att man kommer kolla runt lite. Det är en häftig arena , en stor arena. De säger att det är en arena där man kan kolla upp men den tar aldrig slut, säger Emil Krafth.

”En av världens mäktigaste”

Det är också få förunnat att som svensk få spela på den mytomspunna stadion. Sebastian Larsson satt som ung Arsenal-spelare på läktaren och var sedan uttagen till EM-kvalmatchen 2007 men tvingades följa 0-3-förlusten från hotellrummet med magsjuka.

– Även om man varit med ett tag så är det inspirerande. Det är mycket historik. Klart att sådant påverkar lite. Det är fortfarande väldigt häftigt, säger Larsson om att nu få spela på Bernabéu.

Mikael Lustig är en svensk som faktiskt fått testa på känslan i en träningsturnering med Rosenborg.

– Jag tror det var Ronaldos första match för Real. Det var fullt här och det är en fantastisk arena. En av världens mäktigaste helt klart.

Foto: BILDBYRÅN
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM