Publicerad:

Zlatan: Jag är 100 procent

Av: Magnus Sundholm

Publicerad:

LOS ANGELES. Zlatan Ibrahimovic har gjort 30 mål för LA Galaxy i år och hyllas som en av ligans största spelare. 

Själv väntar han med firandet till slutspelet är över.

– Åker vi ut i första omgången har det inte varit någon succé, säger han.

MLS-klubbens coach Guillermo Barros Schelotto, har redan förklarat att Zlatan måste leverera för att Galaxy ska kunna ta hem en sjätte titel.

Pressen verkar inte tynga den svenske anfallaren. När Sportbladet mötte honom efter träningen i Carson i torsdags var han själv inne på samma spår.

– Det som sker under den reguljära säsongen är inte väsentligt. Allt händer nu. Allt handlar om hur bra vi är nu. Jag försöker bara skapa chanser för mig och mina lagkamrater så vi kan vinna.

”Behöver kliva upp”

De 13 dagarna som spelarna har haft ledigt inför den första omgången av playoff tycks ha gjort Zlatan gott. 38-åringen är skadefri och i form.

– 100 procent, säger han.

Däremot inser han att det krävs en allmän uppryckning för att Galaxy ska kunna besegra Minnesota United i den första omgången av playoff natten till måndagen, svensk tid.

– Ska vi gå längre behöver vi kliva upp ett snäpp och bli bättre. Vi måste göra färre misstag, inte släppa in så många mål, eller göra fler mål än dem. Det är också en taktik. 

Det är ingen hemlighet att LA Galaxys försvar inte är det starkaste i den amerikanska proffsligan.

Men Zlatan väljer att tona ner det.

– Det är ett annorlunda tankesätt nu. Det är en slutspelsmatch. Det som skedde i de två senaste matcherna (då Galaxy släppte in sammanlagt åtta mål) är oviktigt. Nu handlar det om att fokusera, jobba hårt och vara mentalt redo för vad som än sker.

”Sluta? Kan bli så ...”

Blir det förlust i helgen är Zlatans karriär i Galaxy med största sannolikhet över. Kanske väljer han att till och med lägga fotbollsskorna på hyllan för all framtid.

– Det kan bli så, svarar han på frågan.

Vad oddsen är för att det ska ske vill han inte spekulera i.

– Jag har kontrakt till den 31 december. Till dess har jag inga andra tankar. Jag respekterar klubben och kontraktet.

Slutar han är det ett stort avbräck inte bara för Galaxy utan för hela MLS. Tröjan som bär hans namn är den bäst säljande i hela ligan.

– Jag är mig själv, svarar han på frågan vad som gör honom så populär.

– Det är inget jag väljer. Är man bra på det man gör gillar folk det eller också gillar de det inte. Ändå köper de tröjorna, säger Zlatan.

Han ler.

– Jag bara önskar att jag hade 50 procent av intäkterna.

Sportbladet sänder Minnesota-LA Galaxy i samarbete med C More, som sänder alla matcher från Serie A, La Liga och MLS. Matchen spelas 02.30 i natt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: