Fotboll

Goitom fyrmålsskytt när Falkenberg såg rött

Av: 

Per Bohman

Michael Wagner

FOTBOLL

FALKENBERG.

Henok Goitom lovade ett målfyrverkeri.

Han levererade.

– Det är så sjukt. Jag sa åt Panos Dimitriadis att, inga problem, jag gör tre mål. Det blev fyra! säger matchhjälten.

Henok Goitom var länge missnöjd med sin målskörd den här säsongen. Långt in på hösten var han bara noterad för tre mål och veteranen är tillräckligt självkritisk för att det ska smärta. De tre senaste omgångarna har det dock tagit fart – rejält. Ett mål mot Elfsborg i slutet av september följdes upp av två fullträffar mot Örebro veckan efter.

Inför matchen mot Falkenberg satt Goitom och bäste AIK-polaren Panos Dimitriadis och snackade.

– Det är så sjukt. Han sa hur viktigt det var för oss att vinna mot Falkenberg och jag svarade: "det är lugnt, jag gör tre mål – inga problem". Det blev fyra i stället, säger Goitom garvar.

”Träffar honom olyckligt”

För 35-åringen såg nästan på egen hand till att AIK kunde krossa Falkenberg på bortaplan med 5-1. Hemmalaget fick Hampus Nilsson utvisad precis i inledningen av matchen sedan målvakten hamnat snett i en utrustning och sparkat ner Heradi Rashidi.

– Jag träffar honom olyckligt. Han var väldigt mycket snabbare än jag trodde. Det är inte mycket att orda för mig: det är rött kort, sa en bedrövad Nilsson.

Efter matchen gick målvakten in till AIK:s omklädningsrum för att be om ursäkt till Rashidi.

– Målvakten försökte gå på bollen men missade den. Jag är glad att det inte blev värre än det blev. Men jag tror inte att målvakten försökte gå in för att skada mig, sa Rashidi.

Inblandad i allt

Kort efter utvisningen nickade Goitom kallt in sitt första mål för dagen. Han följde upp det med peta in 2-0 från nära håll, spela in en briljant passning till Tarik Elyounoussis 3-0, slita sig loss och pricka in 4-0 och med tio minuter kvar dunka in 5-0 med ett vackert avslut. 35-åringen var inblandat i allt i 5–1-matchen.

– Jag sa till lagkamraterna: "Ey, ge mig bollen". Det blev ganska många poäng. Det här känns riktigt bra. Att få göra fyra mål i en match under karriären. Skönt att gå bocka av det också. Kroppen känns bra, lederna är mjuka och då kan man springa hur mycket som helst.

Goitom, som har utgående kontrakt, har tidigare berättat för Sportbladet att han gärna vill spela vidare även nästa säsong.

–Jag bevisar att jag håller. De tre senaste matcherna har jag gjort sju mål. Och assists. Om man inte tittar på åldern utan på mig som anfallare så levererar jag. Det är två matcher kvar och jag förhoppningsvis göra fler mål.

Wesström: ”Inte det vi bedömer”

Sportchefen Björn Wesström menar att AIK kommer förhandla med spelarna med utgående kontrakt först efter säsongen.

– Det är en fantastisk spelare. Han gör skillnad varje dag för AIK. Men vi ska göra en bedömning. Det är enkelt att se att han är en av de absolut bästa spelarna på planen i dag. Men det är inte matchens lirare vi ska ta ut efter säsongen. Det handlar om en spelare som ska vara avgörande och bra för oss i ett tänkt Europaspel nästa år. Det är den bedömningen vi ska göra.

Man kan inte vara så impulsiv som sportchef att man slänger ut ett nytt kontrakt i ansiktet på Goitom?

– Det kan man vara.

Men det är inte du?

– Nej, avslutar Wesström och skrattar.


Fyra lag (!) på samma poäng – men Djurgården med en match mindre spelad.

Hur slutar den allsvenska guldstriden? Vem blir guldhjälte?

Ge oss din åsikt här!

Vilket lag vinner allsvenskan? Vilken spelare blir avgörande?

Tyck till här.

Skriv inlägg

 • Dif har fått 1 straff med sig i år. Vi har fått fler straffar mot sig än Malmö., Aik och Hammarby. Snacka om domarbedömningar. Varför är det inget snack om detta??

  Harald

 • Beror på vilka domare som kommer att döma. Se bara ikväll.

  Bo Björk

 • Om nu dif inte förlorar poäng mot ÖSK - inte alls omöjligt med tanke på hur man spelade ikväll - eller Norrköping, så blir snackisen efter detta endast om hur dif vann genom ett par domarmissar.Lär ge en bitter eftersmak.

  Karl

 • Skönt att för en gångs skull få domsluten med sig, känns ju löjligt med straffstatistiken som var uppe tidigare på tapeten. Nu är det dags för Bajen och övriga att knipa igen och rätta in sig i ledet. Djurgården vinner mot ÖSK då Bajen kommer kryssa mot Östersund och Malmö AIK likadant. Klart på måndag

  Jensa

 • tufft in i det sista Mff eller dif vinner

  baloo

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotboll

LÄS VIDARE

Wesström: ”Det har aldrig varit över”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll

Hampus Nilsson