Trots kritik och oreda – Var införs på EM 2021

Hanna Glas positiv: Det är en vanegrej

På VM skapade det mest irritation och oreda.

Ändå har Uefa beslutat att införa videodomare i det kommande EM-slutspelet i England.

– Under VM var det lite sisådär, men jag är ändå positiv, säger Hanna Glas.

Sverige har inlett EM-kvalet med en seger. På fredag möter de Ungern i Miskolc och på tisdag väntar Slovakien i Göteborg.

Når laget huvudturneringen i England 2021 kommer de för första gången i ett europamästerskap för damer att spela med Var. Det bestämde Uefas exekutivkommitté på sitt möte i Ljubljana förra veckan.

”Såg på Aubameyang”

Hanna Glas är i Ungern och förbereder sig för fredagens kvalmatch. Hon är i storform och har spelat alla minuter hittills för sitt PSG i ligan.

Glas berättar att landslaget fick tips av den tidigare domaren Jonas Eriksson inför VM i somras, då Var i högsta grad närvarade och påverkade matcherna.

– Det innebär vissa skillnader för oss. Det blir extra viktigt att alltid spela klart situationerna. Jag såg Pierre-Emerick Aubameyang för Arsenal mot Manchester United. Linjemannen vinkade av honom för offside, han avslutade ändå och till slut blev det mål, säger Glas.

Gör du något annorlunda i Var-matcher?

– Det är bara att alltid vara förberedd. Det är en vanegrej och känns efter ett tag helt lugnt.

Hanna Glas
Hanna Glas

”Det hinner utvecklas”

Videodomarsystemet har efterhand kommit att kritiseras på grund av att det hackar upp spelet och ändå inte får alla beslut rätt. Under sommarens VM hittades flera straffar som domaren sannolikt inte hade blåst för i realtid och på höstens fyra första Premier League-omgångar medgav domarbasen fyra felaktiga VAR-domslut.

Hanna Glas finner inte systemet felfritt, men anser det bättre att ha än att vara utan.

– Under VM var det lite sisådär, men jag är ändå positivt inställd till VAR. Det jag sett från Champions League och herrarnas landskamper har funkat smidigt. Det blev inte lika många situationer som under VM. Och det är två år till EM så det hinner utvecklas.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.