Mejla

Simon Bank

En jordbävning på fler än ett sätt

Simon Bank om Zlatans bomb

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic har ägnat ett liv åt att uppfylla sina egna drömmar.

Vad fick er att tro att han skulle leva upp till era?

Man kunde ta killen från Malmö. Man kunde visst ta Malmö ur killen också.

Det var ju så han sa.

På tiden när Zlatan Ibrahimovic slog mot världen med oneliners som löpte från hjärtat, snarare än med mätta lejonjabbar från pr-byrån slog han fast att ”man kan ta en kille från Rosengård, men man kan inte ta Rosengård från en kille”.

Ni vet resten.

Zlatan erövrade allt. Han kom att äga Malmö, rasisterna, kritikerna, medierna och motståndarna på fotbollsplanen.

Nu äger han Hammarby.

Två årtionden efter att den amerikanska evenemangsjätten AEG klev in i svensk fotboll tar Zlatan Ibrahimovic över halva deras aktieinnehav i Hammarby Fotboll, i en affär som är en jordbävning på fler sätt än jag riktigt kan ta in.

Det är en sensation, ett vägval, en investering och hundra andra saker, men mest av allt kommer det förstås att ses som en skilsmässa.

Zlatans staty står utanför Malmös hemmaarena.

Den störste stjärna Malmö fostrat, han som har sin egen fotbollsplan i Rosengård och sin egen staty utanför Stadion, kommer tillbaka i en roll i allsvensk fotboll – och gör det i en av Malmö FF:s huvudkonkurrenter en bit in på 2000-talet.

Var finns en tidsmaskin när man behöver en?

Jag hade gett så mycket för att kunna resa 20 år tillbaka i tiden och fråga en hammarbyare hur den ser på en framtid där hens klubb har rivit Söderstadion, flyttat in i en arena med plastgräs som de delar med Djurgårdens IF, där de har bolagiserat och ser klubben ägas av en stockkonservativ högerkristen amerikansk oljemiljardär – och av Zlatan Ibrahimovic.

Vad hade hen sagt?

Och vad kommer Malmö FF:s supportrar, de som älskade sönder honom under så många år, att säga nu?
Jag tror faktiskt inte att det spelar särskilt stor roll, inte i den galax som heter Zlatan.

Byter ut kulissen

Han är en produkt av en annan värld, en annan tid, med en annan sorts ambitioner. ”Den moderna fotbollen” eller vad ni vill. Det går inte ifrågasätta vad han betytt för Malmö eller Ajax eller Juventus eller Inter eller Milan eller Paris, men det är omöjligt att inte fundera kring vad alla de där klubbarna betytt för honom. Han har kommit, han har utvecklats, han har vunnit, han har fortsatt.
De som stod på läktaren har varit en kuliss, och kulisser kan man byta ut.

Nu vill han forma en modern mönsterakademi i Hammarby, hans drömscenario är att göra Bajen bäst i Skandinavien. Det är en extremt spännande tanke, en av världens största fotbollsspelare på 2000-talet kommer till allsvensk fotboll med sin erfarenhet, sin kunskap och sitt nätverk – och han kommer till en förening som har en enorm kapacitet som de börjat vinkla åt rätt håll. I intervjun med Sportbladets Per Bohman säger Zlatan att han tänker vara engagerad och närvarande i sin roll som ägare.

Jag tror inte att han underskattar Hammarbys möjligheter.

Som Stefan Löfven

Men jag hoppas att han inte menar allvar när han säger att Malmö kommer att buga i vördnad och stolthet när han strosar över Möllan i sin nya, grönvita pyjamas.

”Det här har inget med mig som fotbollsspelare att göra”? Nämendåså. Det är som om Stefan Löfven skulle gömma undan en skattemiljon på Vanuatu ”i min roll som privatperson”.

Zlatan mötte Kennedy Bakirciuglüs Hammarby med PSG i en träningsmatch 2013.

Zlatan Ibrahimovic är en drömbärare, det har varit väldigt enkelt för väldigt många att följa efter honom på hans resa genom galaxen, att knyta egna förhoppningar kring hans fotleder. Bli glad när han vinner åt oss, besviken när han förlorar åt oss.
De som blir besvikna i Malmö nu är de som vägrat släppa det där ”åt oss”. Zlatan har fortfarande enorma symbolvärden kvar, men inget av dem handlar om att stanna kvar där han var. Han uppfyllde sina egna drömmar, vi har följt med när de löpt jämsides med våra – men den som vill fortsätta vara lojal med Zlatan Ibrahimovic måste förstå att hans lojalitet ser annorlunda ut. En allsvensk supporter kan drömma om en evig solidaritet till ett klubbmärke, en identitet, en färg, en arena – men vad har någonsin talat för att det är Zlatans dröm?

Han har byggt en historia ingen kan mäta sig med. Han har en framtid ingen kan förutspå. Här och nu får vi nog tugga i oss att han representerar sig själv, en modern fotbollsvärld och de strider han själv väljer. Ibland är de dina, ibland är de någon annans, nu är de Hammarbys.

Vad det kommer att betyda, konkret och på sikt, har vi ingen aning om.

En liten stund till kan vi väl prata om var Zlatan Ibrahimovic står staty, men huvudfrågan har just flyttat:
Vad står Zlatan för?

En fjärdedel av Bajen. Hela sig själv.


PODD Zlatans imperium - vad vill han med sina investeringar?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om Zlatans investering i Hammarby och hans roll på börsmarknaden.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Zlatan blir delägare i Hammarby. Vad tänker du om nyheten? Skriv din åsikt.

Skriv inlägg

 • Han spelade 40 matcher i Malmös A-lagEnligt hans bok var väl tiden i Malmö inte en tid där han var omtycktSnarare var det en kamp att få vara med.Hans hjärta är nog i Rosengård och dess befolkningSå varför skulle han inte kunna investera i en annan klubb?

  Bengt

 • Det är mycket han inte lyckats med också. Men det glömmer folk gärna. Bl a gick det ju inte bra gör A-Z och en del annat. Hur han lyckas med Bajen visar sig väl först om 4-5 år. Än så länge har han ju inte spenderat en spänn i klubben.

  Slatan

 • Alltså detta e så äckligt. Jag e också uppvuxen på Rosengård, har ALLTID, försvarat Zlatan. Men detta e för mycket. Statyn måste bort ASAP, likaså han äckliga sten framför Stadion. Hoppas du trivs bra med dina nya vänner. Stanna i Stockholm, kom aldrig tillbaka

  Dennis

 • Hoppas MFF-supportrarna river statyn av Zlatan. Rosenberg borde ha den istället.

  Hägersten

 • Flytta statyn omedelbart till Rosengård.

  Clas

Av: 

Simon Bank

Publisert:

LÄS VIDARE

Panel: ”Med Zlatan i laget blir Bajen ny guldfavorit”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatans köp av Hammarby

Zlatan Ibrahimovic

Hammarby IF Fotboll

Hammarby IF

Los Angeles Galaxy

Fotboll

Simon Bank