Asbaghi: ”Häcken har allsvenskans bästa startelva”

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Med båda lagen med i toppen är Göteborgsderbyt mer prestigeladdat än på flera år.

– Häcken har allsvenskans bästa startelva, säger Poya Asbaghi.

– Jag har sportsliga utmaningar och inte tid för derbyhets, säger Andreas Alm.

Få tippade IFK Göteborg som ett topplag inför den allsvenska starten. Häckentränaren Andreas Alm menar att han var ett av undantagen.

– Jag var väl en av de få som insåg att vi skulle behöva jaga IFK Göteborg. Jag blir glad över att se att det finns mycket energi i ett lag i framgång, hur de växer. Det är intressant som fotbollsfenomen, säger Alm om IFK Göteborgs vårsäsong.

Vänt med ny målvakt

– När alla journalister och experter går ett håll så är det ganska enkelt att veta att det blir fel. Blåvitt hade lite tufft med målvaktsspelet förra året. Bara att få en bra målvakt på plats bidrar mycket till ett bra försvarsspel. Sedan ger det ena det andra. Vi var nog mest förberedda av alla på att IFK Göteborg kunde bli bra, säger Häckentränaren. 

Respekten för motståndaren – eller möjligtvis sättet att tona ned sitt eget lag – verkar ömsesidigt.

Efter fredagens avslutande träning på Kamratgården inför Göteborgsderbyt på Bravida Arena så sa Poya Asbaghi om Häcken:

– Häcken har allsvenskans bästa startelva. I bredden på offensiva positioner är det få lag som slår dem.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

– Malmö FF har en bredd i alla positioner som talar för dem över 30 omgångar men Häckens startelva – jag kan inte se något annat lag som har en bättre. 

– Det är inget jag säger för att dra upp förväntningarna och sätta pressen på Häcken. Det har jag varit tydlig med från början, säger Asbaghi till Sportbladet och GP som är på plats.

Alltså, bättre än MFF:s startelva?

– Jag känner så. Spelare för spelare så ser jag inte att de har en svaghet. Sedan kanske inte Häcken lyckas alltid. Framför allt är de bra på att göra fler mål när de har gjort första målet för då frigörs de här spelarna i kontringsspelet.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Alm vill inte replikera

– Innan dess kanske de inte är världens bästa på att dyrka upp motståndaren innan det första målet kommit. Men när de väl fått första målet, med den tyngden de har och med (Alexander) Jeremejeff där framme, så är Häcken otroligt svårstoppade.

När Sportbladet frågar Andreas Alm om Asbaghis höga betyg så suckar Häckentränaren lätt:

– Jag känner inte att jag har utrymme för derbyhets, vi har sportsliga utmaningar. 

I stället hänvisar Alm till mer frispråkige sportchefen i Häcken, Sonny Karlsson, som replikerat på Asbaghis utspel om att IFK Göteborg är ”bäst i stan på att vara ett Göteborgslag” och att ”ena laget spelar med talangerna, det andra sätter dem på bänken”.

Till Fotbolldirekt sa Sonny Karlsson:

– Det är väl så det blir när man säljer två unga talanger per år. Då kanske vi inte har just så många just i år. Men Blåvitt har väl inte satsat på sina egna på tio år? Vi har väl sju-åtta egna spelare i truppen nu som får chansen till och från. Och det kommer mer. Vi är inte oroliga för den biten, vårt U17 och U19 slåss i toppen av sina serier.

Andreas Alm:

– Det var rätt nivå i det svaret från Sonny och jäkligt bra sagt av honom. Han har överblicken.

Sportbladets guldmålningar 2006–2018 00:41
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM