IFK Göteborgs nästa prio: kontraktslös mittback

Jakob Johansson är klar för IFK Göteborg.

Men tidigast kan han bli spelklar 15 juli eftersom svensk fotboll saknar transferfönster inför en allsvensk omstart.

– Det är väldigt svårplanerat just nu, säger sportchefen Kennet Andersson.

Under onsdagseftermiddagen blev svensk fotbolls mest officiella hemlighet – att Jakob Johansson flyttar hem till IFK Göteborg – definitivt klar.

Den allsvenska starten i coronavirusets skugga är planerad till 14 juni. Om det blir spel då och om Jakob Johansson skulle vara i matchmässig form då så kan han ändå inte spela trots att han i förtid avslutat sitt kontrakt med franska Rennes.

Klar men inte spelklar

Det finns nämligen inget öppet transferfönster för svensk fotboll där övergången till IFK Göteborg kan göras klart i. Sommarens transferfönster öppnar först 15 juli.

– Vi har siktat mot sommaren för Jakob Johansson hela tiden, både med tanke på hans kontrakt med Rennes och hans skaderehab, säger Kennet Andersson.

Kommer han ändå finnas i er verksamhet?

– Ja, han finns kring laget i någon form, troligen från och med i morgon (torsdag).

Vill ni att Fifa öppnar ett kortare transferfönster inför när allsvenskan startar?

– Det skulle säkert vara bra att ha den möjligheten men då skulle vi behövt veta det tidigare. Det blir väldigt svårt att veta vad man jobbar med annars, säger Kennet Andersson.

För fler spelare utöver Jakob Johansson ska in i IFK Göteborg.

– Situationen är oförändrad. Vi har bara två skadefria mittbackar i A-truppen och Rasmus Wikström på väg tillbaka. Vi behöver förstärka med en mittback.

Blåvitt registrerar Alexander Farnerud

Enda möjligheten att få in en mittback före en allsvensk start är i så fall att värva en spelare som varit kontraktslös innan det senaste transferfönstret stängde 31 mars.

– Det är vår prio, att hitta en kontraktslös mittback som uppfyller de kraven. Sedan kan alltid förutsättningarna förändras, säger Kennet Andersson.

I den krångliga ekvationen ingår att Mattias Bjärsmyr brutit sitt avtal med turkiska Genclerbirligi, att både GT och GP uppger att kontraktslöse mittfältaren Alexander Farnerud, 36, är på väg att registreras hos IFK Göteborg – och att Jakob Johansson även kan spela mittback.

– Jag går inte in och kommenterar specifika namn. Samma sak med Bjärsmyr. Vi tycker det är jättekul att han och de andra utlandsproffsen är här och tränar med oss, säger Kennet Andersson.

Kennet Andersson.
Kennet Andersson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.