Bojanic: ”Vi är hungriga och har längtat”

Av: Mattias Karlsson, Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:

Många av spelarna fick glädjebeskedet på väg till fredagens träning.

Sportbladet pratade med Darijan Bojanic medan han bytte om i omklädningsrummet.

– Vi är hungriga och har längtat, jag kan lova att vi är spelsugna, säger Hammarbys 25-årige mittfältare.

Folkhälsomyndigheten och regeringen har gett klartecken för att öppna upp idrotten utan publik från och med den 14 juni.

Ett efterlängtat besked för lagen i allsvenskan i fotboll efter den uppskjutna säsongsstarten.

– Vi har tränat så länge, det har varit en lång väntan. Det känns tråkigt och konstigt att det är utan publik bara, särskilt med den publik Hammarby har – men vi får försöka anpassa oss, säger Darijan Bojanic.

Hammarbys Darijan Bojanic, Rosengårds Hanna Bennison och Örebros Nordin Gerzic.
Foto: Bildbyrån
Hammarbys Darijan Bojanic, Rosengårds Hanna Bennison och Örebros Nordin Gerzic.

Örebros 36-årige lagkapten Nordin Gerzic var tidigt på plats på arenan för att invänta beskedet.

– Jag och vår tränare Axel Kjäll var här tidigt och följde presskonferensen innan träningen. Det var en fantastisk känsla när beskedet kom, huvudsaken är att vi kommer igång nu så får vi ta det utan publik och träningsmatcher, säger Nordin Gerzic.

Det har blivit en ovanligt lång vinter och försäsong för spelarna i allsvenskan.

– Det känns grymt och jag är mer laddad inför en premiär än någonsin, det är skitsamma nu att det är utan publik. Nu är jag på väg ut på träningen och det är lätta steg kan jag lova, säger Nordin Gerzic.

Viktigt med träningsmatcher

För FC Rosengård innebär den damallsvenska starten att klubben äntligen får börja sitt titelförsvar.

– Det känns jättekul, man har verkligen sett fram emot att serien ska starta, så jag blev jätteglad när beskedet kom, säger Rosengårds Hanna Bennison, 17 och får medhåll av seriekonkurrenten Julia Zigiotti Olme, 22:

– Äntligen! Det här är något man sett fram emot, att det ska tas ett beslut och att man ska få spela match igen, säger Kopparbergs/Göteborgs-spelaren.

Medan herrarna startar sin serie 14 juni drar inte damallsvenskan igång förrän helgen 27–28 juni. Något som innebär att damerna – till skillnad från herrarna – även hinner spela träningsmatcher innan seriestarten.

– Det tror jag kan vara jätteviktigt, man har inte spelat match på ett tag nu, så jag tror det är viktigt att få matcher i benen, det hade varit det bästa, säger Bennison.

– Man vet ju inte själv hur man står upp i 90 minuter. Man har tränat, men matcher och träningar är två helt skilda saker, lägger Zigiotti Olme till.

”Fysiskt är vi redo”

Att inte få möjlighet att spela några träningsmatcher innan serien är såklart inte optimalt. Men det är inget som IFK Norrköpings Alexander Fransson oroar sig så mycket för. Det är ju trots allt lika för alla.

– Fysiskt känns det som att man är redo. Vi har tränat länge nu, och haft världens längsta försäsong. Klart att tajmingen och sånt i matchsituationer kanske inte är 100%, men fysiskt redo, det är vi, säger han.

För Fransson har ”försäsongen” och den långa väntan istället handlat om att hålla ihop det rent psykiskt.

– Det har varit påfrestande. Vissa dagar har det bara varit mentalt jobbigt eftersom man inte vet något. Den här ovissheten – att inte veta – är det som är det jobbiga, säger han och avslutar:

– Men nu är det skönt att vi fått grönt ljus och att vi vet om att det kommer komma igång. Alla är verkligen glada, och det är inte bara vi, det är hela samhället.

Publicerad:

LÄS VIDARE