John Barnes: Håller inte en hög nivå

...men Liverpoolikonen hyllar svenskarna

Victor Nilsson Lindelöf borde vara given i Manchester Uniteds startelva.

Men samtidigt tycker John Barnes, 56, synd om honom.

– Han spelar i ett lag som inte håller en jämn och hög nivå, säger förre Liverpoollegendaren.

Den 12 september startar Premier League-säsongen.

Vilka som tar hem titeln?

– Liverpool är en av favoriterna precis som förra säsongen. Laget kommer inte att vinna med 20 poängs marginal men definitivt slåss i toppen tillsammans med främst Manchester City. Chelsea har värvat bra och är ett hot på pappret men det återstår att se hur de nya spelarna hittar sina roller i laget, säger John Barnes till speltips.se.

Liverpoolikonen avslutade spelarkarriären 1999 och hann bland annat med att vinna två ligatitlar och två FA-cuptitlar med klubben. I dag är 56-åringen verksam som expertkommentator för ESPN och följer Premier League på nära håll.

”Tycker lite synd om honom...”

En av spelarna han har kunnat följa är Victor Nilsson Lindelöf.

– Nilsson Lindelöf är en duktig spelare och håller definitivt nivån för att spela för Manchester United. Han läser spelet bra, är bra med bollen och han kan passa och försvara bra. Han är inte lika fysisk som en större mittback men han är allround. Fast jag tycker lite synd om honom eftersom han spelar i ett lag som inte håller en jämn och hög nivå, säger Liverpoolikonen.

John Barnes jämför Nilsson Lindelöf med Zlatan och förklarar att de tillför olika saker. Zlatan kan lyfta ett lag på egen hand medan Nilsson Lindelöf är en komplementspelare som behöver spela i en vinnande elva för att kunna bidra på bästa sätt.

– Se på Liverpools spelare, alla är inte stora stjärnor som ”Mo” Salah och Virgil van Dijk. Men de är ändå bra nog att spela i ett lag som vinner ligan. Nilsson Lindelöf är den typen av spelare, säger han och fortsätter:

– Det är laget som måste bli bättre. Om Nilsson Lindelöf spelar med en duktig mittback med ledaregenskaper så blir han själv bättre.

”Då ska han stanna”

Manchester United ryktas jaga en ny mittbackskollega till Harry Maguire. En av försvararna som ryktas till klubben är Milan Skriniar i Inter – en värvning som kan förpassa Nilsson Lindelöf till bänken.

– Stora klubbar vill ha stora spelare. Om United lägger mycket pengar på Skriniar så kommer de att vilja spela honom. Frågan är då om Nilsson Lindelöf antar utmaningen eller flyttar för att få speltid. Det är upp till honom, men vill man spela i en storklubb så måste man kämpa för sin plats. Om Nilsson Lindelöf tror på sig själv ska han stanna.

På frågan om vem som är Premier Leagues bästa mittback just nu finns det bara ett alternativ – Virgil van Dijk.

– Det är ganska uppenbart. Virgil van Dijk är bra med bollen, han försvarar bra och är snabb. Han har de egenskaper en spelare ska ha.

Hyllar Hysén

När Barnes får utse den bästa mittback han själv spelat med under sin långa karriär faller valet snabbt på den skotske landslagsspelaren Alan Hansen som under sin tid i Liverpool vann åtta ligatitlar, tre Europacuptitlar, två FA-cuptitlar och fyra ligacuptitlar.

John Barnes hann även spela med Glenn Hysén under svenskens fyra säsonger i Liverpool (1989–1992).

– Hyséns spelstil passade den engelska fotbollen som var väldigt fysisk på den tiden. Många andra europeiska spelare hade bra teknik men saknade just fysiken för att klara sig. Glenn var väldigt stark, aggressiv, bra i luften och snabb. Han var perfekt för engelsk fotboll.


Blågult med på Stryktipset: Expertens drag i jakt på miljonerna
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.