Fotboll

AVSLÖJAR: Svensk domare sexbrottsdömd

SvFF: ”Har inte hört om det tidigare”

Av: 

Michael Wagner

Mattias Karlsson

FOTBOLL

En svensk fotbollsdomare på hög nivå har vid flera tillfällen dömts för sexuella ofredanden.

Till skillnad från med ungdomstränare och agenter kontrollerar inte Svenska Fotbollförbundet om domare eller andra ledare är brottsligt belastade.

– Vi får titta närmare på det här fallet, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette.

Mannen i fråga dömer på hög nivå i den svenska seriepyramiden och har även haft internationella uppdrag.

I slutet av 2019 dömdes han till 100 dagsböter á 230 kronor för att sexuellt ha ofredat två kvinnor. Den ena kvinnan tilldöms också ett skadestånd om 6 000 kronor.

I båda fallen har mannen onanerat och blottat sig för kvinnorna, i den ena händelsen på en skola för äldre ungdomar och i det andra fallet i en trappuppgång i samma område.

Tingsrätten skriver i domen att mannen ett år tidigare dömdes för likartad brottslighet och därför ”ska dagsboten bestämmas till högre antal än vad som är normal praxis för blottning”.

Ska utreda

Tingsrättsdomarna mot fotbollsdomaren ska inte vara kända hos Svenska Fotbollförbundet.

– Jag kan inte påminna mig om att jag har hört något om det tidigare, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till Sportbladet.

Kommer ni agera?

– Ja, det här vill jag kolla på. Vi behöver ta reda på vad för brottslighet det handlar om och hur det påverkar vederbörandes möjlighet att representera svensk fotboll. Det har jag en skyldighet att göra.

Från 1 januari i år kräver Riksidrottsförbundet, RF, att alla klubbar begär in belastningsregisterutdrag för alla ledare som har kontinuerlig kontakt med barn.

Förutom detta krav på ungdomsledare, som klubbarna ska kontrollera, begär även SvFF in motsvarande utdrag på de personer som vill bli registrerade eller certifierade förmedlare (agenter).

Dessa ska ha ”oklanderlig rykte” och inte vara dömda för ekonomisk-, sexual- eller våldsbrottslighet.

Borde ett liknande krav eller åtminstone någon uttrycklig regel finnas för övriga inom fotbollen för den här typen av brottslighet?

– Det får vi fundera på. Det är en svår diskussion. Det har ju till och med utretts om det skulle kunna vara förbjudet för arbetsgivare att kräva det av personer som inte jobbar direkt med barn och ungdomar till exempel. Det är en svår balansgång. Jag tror inte man kräver in belastningsregisterutdrag när man anställer journalister på Aftonbladet, säger Anders Hübinette.

Har sökt domaren

– Vi har det bland barn- och ungdomstränarna och bland förmedlarna eftersom det fanns samstämmiga uppgifter från polisen att kriminella element närmade sig den marknaden.

– Men vi ser allvarligt på den här typen av händelser och kommer undersöka det närmare för att se om personen är en lämplig företrädare för svensk fotboll, säger Hübinette.

Sportbladet har sökt domaren för en kommentar.

Fotnot: Flera enskilda distrikt ska begära utdrag från brottsregistret vid anlitandet av domare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jackpot ca 5 miljoner kronor på Europatipset. Kan du hitta spikarna, skrällarna och 13 rätt? Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotboll

LÄS VIDARE

Allsvenska podden – tabellen har satt sig

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Riksidrottsförbundet

Sexualbrott