Swishkampanj räddade KIF Örebro

Publicerad 2023-10-04

Spelarlönerna var en vecka försenade.

Då bad KIF Örebro supportrarna om hjälp – och räddades.

– Det har varit fruktansvärt, men nu är vi på banan igen, säger klubbchefen Elin Stengarn till Sportbladet.

Förra tisdagen kunde Nerikes Allehanda rapportera att KIF Örebro hade ekonomiska problem och inte kunde betala alla spelar- och tränarlöner.

I helgen väntade delar av laget fortfarande på lönen när man hemmaslog Europa-aspirerande Piteå med 1–0.

Och nu har det löst sig med det ekonomiska – efter en swishkampanj där klubben vände sig till sina supportrar.

Jättestort stöd

Klubbchefen Elin Stengarn berättar att laget länge levt på marginalen och när en inbetalning kom en vecka för sent sattes klubben på ordentligt prov.

– Det blev ett stort glapp där vi inte kunde betala lönerna, vilket var jättesorgligt och tufft. Fruktansvärt, säger hon till Sportbladet.

– Vi bestämde oss för att lansera den här kampanjen och vi har fått jättestort stöd. Uppslutningen har varit väldigt stor.

Elin Stengarn vill inte säga hur mycket pengar man fått in, men säger att det akuta läget är förbi och att klubben nu kan titta framåt.

Även om det varit jobbiga dagar.

Hyllar spelarna

– Det är klart att folk blev väldigt oroliga. Men spelarna har verkligen varit otroliga och backat upp klubben genom det här. Deras lön försenades med en vecka och de kunde ha valt att vägra att komma till träningen men de kämpade på och stod för en otrolig insats mot Piteå, säger Elin Sterngran.

Hur allvarligt var det? Var föreningens existens i fara?

– Det var den inte, det går inte så snabbt. Men det är klart att spelarna skulle kunnat vägra att spela men alla har gått ihop och samarbetat. Nu ser vi ljust på framtiden.

KIF Örebro ligger tia i damallsvenskan efter 21 omgångar.