Ilestedts okända drama – försvann i semifinalen

Publicerad 2023-08-05

MELBOURNE. Amanda Ilestedt har varit Sveriges VM-drottning så här långt, men senast Sverige spelade en slutspelsmatch i ett mästerskap försvann 30-åringen.

Nu berättar hon om dramatiken i semifinalen mot England.

– Till slut visste jag inte var jag var, säger Ilestedt.

Det har varit en stark start för Amanda Ilestedt på VM. Mittbacken står på tre mål så här långt och leder den interna skytteligan.

– Inget jag hade kunnat drömma om knappt. Det känns lite overkligt, sa hon till Sportbladet efter matchen mot Italien.

Det var däremot inte lika kul senaste mästerskapet (EM 2022), framförallt inte avslutet. Inte nog med att Sverige åkte på en tung 4–0 förlust mot England. Ilestedt avslöjar nu sanningen, och dramatiken, bakom det oväntade bytet.

Bara sex minuter in i andra halvlek, vid 2–0 underläge, gjorde Peter Gerhardsson två taktiska byten när han bytte ut Filippa Angeldahl och Sofia Jakobsson och satte in Caroline Seger och Johanna Rytting Kaneryd.

Gerhardsson tvingad

Men det dröjde inte länge innan nästa byte kom. Jonna Andersson, som varit sjuk i covid, byttes in istället för Amanda Ilestedt.

Det var inte en del av Peter Gerhardssons matchplan. Det var ett byte han blev tvungen att göra.

– Jag kände att jag var tvungen att säga till att jag klarar inte mer, så jag var tvungen att bli utbytt, säger hon.

På tv-bilderna syns det bara hur hon klappar om Jonna Andersson men på Sportbladets fotograf Pontus Orres bilder syns det hur Ilestedt lutar sig framåt direkt efter bytet.

Den rutinerade försvararen mådde dåligt, hon hade blivit magsjuk. Vid sämsta tänkbara tillfälle.

Efter samtal med läkaren Houman Ebrahimi lämnade 30-åringen inte bara planen utan även bänken.

– Till slut visste jag inte var jag var så jag gick in i omklädningsrummet och mådde inte så bra.

”Jättedålig tajming”

Efter matchen var det en utpumpad och besviken försvarare som åkte tillbaka till hotellet i utkanten av Sheffield. Lite symptomatiskt för hela mästerskapet.

– Det var verkligen jättedålig tajming. Allt det där med covid och allt vad vi hade. Det kändes som att allt gick emot.

Annat har det varit den här sommaren. Sverige har vunnit alla matcher så här långt och Amanda Ilestedt har varit den stora stjärnan.

Nu väntar den tuffaste matchen hittills. Åttondelsfinalen mot världsettan USA, motståndare som Sverige har bra koll på och motståndare som kommer ha stenkoll på den svenska mittbacken när det är fasta situationer.

– Sverige är ett fysiskt lag, det är ett lag som trivs på fasta situationer. Vi har en plan på hur vi ska bryta ner dem i morgon, säger Alex Morgan.

Under VM har Amanda Ilestedt hållit sig frisk.