”Borde aldrig vara välkomna på en fotbollsmatch igen”

Robin Olsens familj påhoppad på läktaren

Uppdaterad 2023-01-10 | Publicerad 2022-11-19

MALMÖ. Flera planstormare tog sin in på planen i slutet av landskampen mot Algeriet.

Efter matchen berättade Robin Olsen att hans familj också blivit påhoppad på läktaren.

– De kan bara hålla sig så långt ifrån fotbollen som de bara kan. De borde aldrig vara välkomna på en fotbollsmatch igen, säger målvakten.

Sverige avslutade landslagssäsongen med en 2–0-seger mot Algeriet. För Robin Olsen var det speciellt att vara tillbaka på hemmaplan trots att läktarna dominerades av algeriska fans.

– Jag skiter i vilket, jag var hemma. Jag stod verkligen och njöt i dag.  Jag visste om att jag hade mycket familj och vänner på plats. Det var några situationer när det var en avblåsning eller byte där jag kunde stå och titta ut och minnas tillbaka. Det var en speciellt match verkligen, säger målvakten.

”Hoppas de blir avstängda”

Tråkiga scener ägde dock rum i slutet av matchen när flera bortasupportrar stormade planen. Efter matchen berättade Olsen för Sportbladet att hans familj också blev utsatta på läktaren.

PLUS: SPELARBETYG: Sverige–Algeriet

– Det är bara pinsamt. Jag vet inte vad jag ska säga. Pinsamt. Jag hade familj som råkade ut för saker på läktaren. Ärligt talat, de kan bara hålla sig så långt ifrån fotbollen som de bara kan. De borde aldrig vara välkomna på en fotbollsmatch igen.

Vad hände din familj?

– Det har hänt lite saker där uppe. Jag hoppas verkligen de får en avstängning eller något.

Var det din fru och dina barn (som blev utsatta)?

– Nej, det var lugnt. Där har MFF varit väldigt snälla. De fixade en loge till familjen. De var lugna där uppe, men det var andra som jag hade gett biljetter som råkade ut för tråkiga saker.

Var det verbala påhopp eller?

– Det behöver jag inte gå in på. De kan bara hålla sig undan från en fotbollsarena. 

Men alla är okej?

– Alla är okej.

Ber om ursäkt

När Sportbladet når med SvFF:s säkerhetsansvarige Martin Fredman har han inte hunnit prata med Olsen än.

– Jag vet att man valde att flytta några svenskar som satt bakom vår avbytarbänk eftersom det var minst sagt livfullt med algeriska supportrar där. Vi var oroliga i inledningen av matchen när vi fick stora förflyttningar av supportrar. Vi var tvungna att göra biljettkontroller för att få folk att återvända till sina riktiga platser. Man samlades på platser där det blev rätt kritiskt, säger han.

Algeriets förbundskapten Djamel Belmadi beklagade det inträffade. 

– Om det var algeriska supportrar så är det jättetråkigt. Det ska inte hända. Vi är emot alla typer av våld. Om det har hänt så är vi ledsna för honom och hans familj att det ska behöva ha hänt dem, säger han.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!