”I Asien jämförs Al-Ain med Barça och Real Madrid...”

EXKLUSIVT: Marcus Berg i första intervjun om flytten, pengarna, värmen i öknen och de sportsliga ambitionerna

Marcus Berg, 30, tar familjen, flyttar till den gröna staden mitt i öknen, till en av Asiens största fotbollsklubbar – och blir ekonomiskt oberoende med en årslön på 30 miljoner kronor netto.

– Pengarna underlättar, men var inte avgörande. Lika viktigt var att sportsligt komma till ett lag som i Asien jämförs med Barça och Real Madrid, säger Marcus Berg till Sportbladet i första intervjun efter flytten till Al-Ain.

Med sin starkaste säsong någonsin i benen, skytteligavinnare i Grekland och given i svenska landslagets startelva, kom uppgifterna om en flytt till Förenade Arabemiraten och laget Al-Ain för Marcus Berg något överraskande.

Spanska Malaga har visat intresse och det har ryktats om klubbar från Frankrike och England.

För Marcus Berg med hustru och tre barn var det till att börja med ett stort steg att lämna livet i Grekland, Atenförorten Glyfada och Panathinaikos.

Många känslor

– Det har varit mycket känslor fram och tillbaka kring att flytta från Panathinaikos. De flesta vet vad jag känner för den klubben. Men nu kändes det som det var dags att göra något nytt.

– När det var som tyngst i Hamburg för några år sedan, med skador och lite speltid, kunde jag inte riktigt drömma om att vara i den här situationen i min karriär nu, säger Marcus Berg till Sportbladet.

Hans övergång kostar Al-Ain cirka 32 miljoner kronor där, enligt Sportbladets grekiska uppgifter, 55 procent hamnar hos Panathinaikos, 35 procent hos tidigare klubben Hamburg och 10 procent hos Berg själv.

Det grekiska storlaget tappar sin lagkapten och störste stjärna, men får in kapital som åtminstone den närmaste tiden räddar klubben.

– Ja, jag hoppas det blir bättre där också. Panathinaikos har haft det tufft. 

Al Ain med 600 000 invånare är den fjärde största staden i Förenade Arabemiraten och ligger vid gränsen mot Oman.
Al Ain med 600 000 invånare är den fjärde största staden i Förenade Arabemiraten och ligger vid gränsen mot Oman.

”Värmen kan bli jobbig...”

När Sportbladet pratar med landslagsstjärnan är Berg på väg från staden Al-Ain i inlandet av Förenade Arabemiraten, nära gränsen mot Oman, mot Dubai för att flyga hem till familjen som är i Göteborg. 

Varför blev det här klubbvalet?

– Al-Ain har varit väldigt intresserade och det är en riktigt stor klubb. Nu när jag sett deras nya stadion, träningsanläggningen och träffat de som jobbar i klubben så känns det väldigt bra. Det enda som kan bli jobbigt är värmen, säger Berg med ett skratt efter 45 grader i skuggan under onsdagen i Al-Ain.

En del kritiska röster menar att Marcus Berg ger upp mycket sportsligt genom flytten.

Men ligan i Förenade Arabemiraten är också Asiens högst rankade. Al-Ain, som tappat placeringar, är femma på den asiatiska klubblagsrankingen men före ett flertal av de storsatsande kinesiska klubbar som på senare år lockat till sig landslagsspelare från runt om i fotbollsvärlden.

Asiens Real Madrid?

– Al-Ain är bland de absolut bästa i Asien. När man ska förklara deras plats inom fotbollen i den här delen av världen så jämförs de med Barça eller Real Madrid, säger Berg.

– Laget är inte lika bra som de lagen givetvis, men Al-Ain har den statusen i rangordningen i Asien.

– Det är väldigt häftigt att få vara med om deras satsning. De har en ekonomi som gör att de kan ta in väldigt bra spelare. Det betyder också något att de vill ha in mig. Det kommer bli en press på mig att prestera. 

Vad är målsättningen?

– Att vinna asiatiska Champions League igen. Chansen att nå till Champions League nästa säsong är genom att vinna turneringen i år. Men det är en väldigt tuff kvartsfinal som väntar mot Al Hilal (saudiska mästarna) i augusti. Sedan ska vi så klart försöka vinna ligan kommande säsong också. 

– För mig personligen innebär inte den här flytten någon skillnad i min ambition. Jag har stora mål. Förhoppningsvis kan vi nå riktigt långt i kvalet till VM. Sedan kommer det ett EM efter det. Det vill jag vara med om också. Det är upp till mig att visa vad jag kan, att jag är tillräckligt bra för att spela i svenska landslaget. 

Lön: 30 miljoner per år

Kontraktet är skrivet på två år. Enligt Sportbladets uppgifter tjänar Berg 30 miljoner kronor netto årligen.

Hur stor betydelse har pengarna?

– Jag skulle ljuga om jag sa att de inte har betydelse. Tillsammans med det sportsliga och livet för familjen så känns det som ett bra val. 

– Pengar har en viktig roll ju äldre man blir. Att få den här chansen vid 31 års ålder – att gå från den grekiska ligan till ett storlag i Asien och tjäna bra, det känns väldigt fint. Pengarna blir en trygghet för mig och min familj.

Blir du ekonomiskt oberoende av de här säsongerna?

– Det hjälper till i kassan... De som känner mig vet att jag inte är personen som lever flashigt. När jag flyttar hem så vill jag ha ett fint hus och kunna köpa en bra familjebil, haha. Sedan är jag nöjd. Resten kan barnen få om några år. 

– Jag har redan så jag klarar mig. Pengarna och lönen här var inte livsavgörande. Men pengarna underlättar. Det är inget jag skäms över att säga.

Al-Ain krävde besked

Har du pratat med Chippen (Christian Wilhelmsson som spelat i flera klubbar i regionen)?

– Vi har messat med varandra mest för att stämma av lite allmänt. 

Hur resonerade du kring Al-Ains erbjudande kontra andra intresserade klubbar?

– Jag och min agent (Steinar Dietz) har väl vetat att det skulle komma lite andra erbjudanden närmare och när transferfönstret öppnar igen. Alternativet var att vänta ut och och se vad som dyker upp. Men Al-Ain låg på hårt och ville få klart det snabbt så det var ett beslut som jag fick ta.

Har du haft andra konkreta bud nu?

– Nej, inte förutom Al-Ain. Inget så att jag hade kunnat ta ett annat beslut nu.

Har du gjort några politiska, moraliska överväganden? Ska man flytta till Förenade Arabemiraten?

– Jag vet inte. Det är upp till var och en. Jag har läst och hört med olika personer. Det finns många andra svenskar och skandinaver här nere och jag åker precis som dom hit för att jobba. Jag förstår att folk har åsikter. Det finns många länder där det händer olika saker. Det här är väldigt svåra frågor, säger Marcus Berg.

En grön stad i öknen

Svenskar som reser till Förenade Arabemiraten som turister besöker oftast Dubai och Abu Dhabi vid Persiska viken. Staden Al-Ain med drygt 600 000 invånare ligger 1,5 timmes bilkörning genom öknen österut och byggdes ursprungligen upp kring några oaser.

Var ska ni bo?

– Vi får se. Det är många som bor nära träningsanläggningen. Det blir väl förmodligen i en gated community (bevakat bostadsområde). Det är en fin stad. Den kallas för trädgårdarnas stad eftersom det är så grönt, säger Marcus Berg.

Flyttar ni hem till Sverige efter två år i Al-Ain?

– Jag har inte tänkt så långt alls. Jag känner mig i jättebra form fysiskt. Jag fokuserar på två år här och sedan får vi se vad som händer. Just nu känner att jag kan spela många år till. 

Jazza Bin Zayedstadion
Jazza Bin Zayedstadion
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.