Sundhages tal i natt: ”Som en begravning”

FOTBOLL

ARNHEM. Spelare och ledare samlades på hotellet efter det tunga uttåget ur EM och höll tal.

Pia Sundhage tackade för sig med gråten i halsen och lagkaptenen Caroline Seger ville egentligen vara någon annanstans än framför lagkamraterna. 

– Det var som en begravning, ganska mörkt, säger Seger.

Pia Sundhages sista match som ledare för det svenska landslaget blev en dyster historia. Sverige kom inte alls upp i nivå och förlorade med 0-2 mot Nederländerna i EM-kvartsfinalen. 

Efteråt samlades ledare och spelare på hotellet och det hölls tal.

Pia Sundhage ville tacka alla för de fem år de haft tillsammans.

Pia höll tal

– Jag valde mina ord väl och tycker ändå att vi fick någon form av avslut som jag tycker att vi borde vara stolta över. Som vi sa igår: Vi ska inte bli bedömda av den sista matchen. Vi har haft fem år ihop, säger Sundhage och förklarar vidare:

– Jag försökte uttrycka min tacksamhet med så mycket värme som möjligt. Jag sa att jag är väl medveten om att ensam är jag nästintill oduglig, men tillsammmans med andra kan jag vara bäst. Därmed vill jag tacka för all kunskap och engagemang, det betyder jättemycket för mig.

Det var många känslor att hantera, berättar Sundhage.

– Jag höll tillbaka tårarna till sista mening. Det blir ju känslomässigt. Vi har ju skapat en relation hela gruppen.

”Som en begravning”

Som lagkapten höll även Caroline Seger ett tal, även om hon precis som Sundhage är mitt uppe i en tung besvikelse. Det var svårt att prata, berättar hon, men hon ville göra det inte minst eftersom det var Pias sista dag med hela gänget.

Foto: Anna Tärnhuvud
Foto: Anna Tärnhuvud

– Det var som en begravning igår skulle jag säga. Stämningen var ganska mörk. Men man måste passa på och ge henne (Pia) några ord efter allt. Det var från hjärtat och jag gjorde mitt bästa.

Nu ska Seger hem och ’gömma sig en vecka’ innan hon kommer tillbaka.

– Jag ska lägga mig raklång i soffan. Det brukar ta några dagar sen är man tillbaka i livet igen. Jag ska bara vara med mamma, pappa och min syster.

Pia Sundhage vet i sin tur inte riktigt hur hon ska hantera besvikelsen.

– Det är ett tomrum. Jag vet inte hur jag ska hantera den här situationen och måste hantera mina känslor först. Jag är väldigt ledsen. Jag ska hem och läsa en bok, den ska inte handla om ledarskap eller fotboll. Den ska handla om politik.