”Vilseleder sina egna i jakt på enkla pengar”

Brenning: Vad är det fansen ombeds betala för?

FOTBOLL

”Vi tillsammans tar hem Holmén”.

Den rubriken täcker på torsdagen förstasidan på Elfsborgs hemsida och lär få många fans till Borås-klubben att jubla.

Men Samuel Holmén är inte klar.

Inte innan klubben passat på att kräma några extra kronor ur sina egna supportrar.

Vi vill ge alla chansen att med stolthet kunna säga att 'Jag var med och tog hem Holmén' – helt enkelt vara delaktig i någonting väldigt stort och glädjande för klubben.”

Så skriver Elfsborgs själva på sin hemsida om kampanjen där fansen nu ombeds betala ”500 kronor få ett fint diplom som visar att Du var med och tog hem Holmén”. 500 kronor kan absolut låta som ett rimligt pris om det faktiskt hade hjälpt klubben i ditt hjärta att få hem en nyckelspelare och förlorad son men att Elfsborgs fans skulle hjälpa till att ”ta hem Holmén tillsammans” genom att betala 500 kronor är inget annat än vilseledande marknadsföring.

”Inte ekonomin som är det viktiga”

Redan den 2 juni bekräftade ordföranden Bosse Johansson att alla pusselbitar, såväl ekonomiskt som sportsligt, var på plats för att ta hem drömvärvningen. Sportchefen Stefan Andreasson intygade samtidigt att det enda som återstod var för Holmén att ta sig ur det sista kontraktsåret med sin turkiska klubb.

– Det kommer ge sig under närmaste månaden hur det blir med Holmén. Bollen ligger hos Samuel. Han måste ta en diskussion med sin klubb.

Det hade Holmén löst den 13 juni när Istanbul BB bekräftade att avtalet med svensken brutits. Så vad är det då som återstår innan Elfsborg kan presentera 32-åringen? Luckan i truppen är ordnad, löneutrymmet reserverat i ekonomin, alla parter är överens om framtiden och Samuel Holmén är nu helt fri att skriva på kontraktet.

Det som återstår verkar vara att kräma några extra kronor ur klubbens egna supportrar.

För att Elfsborg redan löst alla ekonomiska bitar som krävs för att få hem 32-åringen bekräftar sportchefen Stefan Andreasson nu återigen för Fotbollskanalen på frågan om det är ekonomiskt stöd klubben är ute efter med kampanjen.
- Nja, det är inte ekonomin som är det viktiga, vi har redan skapat ett utrymme ekonomiskt och sportsligt, men det är mer att alla ska kunna delta och känna på något sätt att man varit med.

Vilseleder sina egna

Elfsborg behöver alltså inte pengarna. Samuel Holmén, som redan 2013 konstaterade att hans ”framtid är säkrad” efter att ha skrivit på ett kontrakt värt 22 miljoner kronor om året, behöver dem definitivt inte. Men vad är det då fansen betalar för?

Det är mer att alla ska kunna delta och känna på något sätt att man varit med”, säger alltså Stefan Andreasson.

500 kronor för att visa att du är med. Detta från supportrar som redan betalat dyrt för matchbiljetter, tröjor, halsdukar och bortaresor. Som sjungit halsen av sig på hemmamatcherna, våndats genom vardagen under klubbens svaga säsongsstart, jublat ikapp med spelarna när det sett ut att vända och genom sina aktioner varje dag i samtal på nätet, hemma och på sina arbetsplatser inte gör annat än visar att de är just med.

Vad är en supporters engagemang värt för en klubb? Hur viktig är supportrarnas brinnande kärlek? Och hur långt är det egentligen okej att utnyttja den?

Det är värt att fråga sig en dag som denna när Elfsborg vilseleder sina egna i jakt på enkla pengar. Jag tycker att man i alla fall kan kräva att de är ärliga.

ARTIKELN HANDLAR OM