Alexander Axén

”Ha klappor – skiter i om det är hockey”

Av: 

Andreas Käck

Alexander Axén efterlyser bättre tryck på ÖSK:s matcher – och öppnar för att införa ”klappor”.
Alexander Axén efterlyser bättre tryck på ÖSK:s matcher – och öppnar för att införa ”klappor”.

FOTBOLL

Alexander Axén efterlyser bättre publiktryck på Behrn Arena – och lanserar ett kontroversiellt förslag.

Han öppnar för att införa ”klappor”.

– Jag skiter i om det är hockey, bandy eller volleyboll – det måste bli ringar på vattnet, säger han Nerikes Allehandas studioprogram ”Press och Panenka”.

Örebro har fått en tung inledning på allsvenskan och det speglar av sig på publikintresset. Efter sex spelade hemmamatcher ligger publiksnittet på 6 313 och en stor snackis i klubben just nu är hur man ska få bättre tryck på läktaren.

Detta diskuteras i Nerikes Allehandas studioprogram ”Press och Panenka” – som gästas av tränaren Alexander Axén.

Axén berömmer den så kallade ”kärnpubliken” och den officiella supportergruppen Kubanerna, men efterlyser bättre spridning på ramsorna och bättre tryckt rent generellt.

Föreslår klappor

Samtidigt kommer han med ett minst sagt kontroversiellt förslag; nämligen att införa så kallade ”klappor”, som synts runtom på hockeyarenor i SHL och som mötts av kraftig kritik den gångna säsongen.

– Det är nästan så att det känns som att vi skulle ha sådana här jävla klappor. Gå på hockeyn till exempel, där sitter alla och klappar hela tiden och det låter som att det är världens tryck hela tiden. Örebro (hockey) har ju fått den stämpeln, att det är bra tryck i hallen. Om 1 500 pers står och krökar i sista perioden på lördagarna så märks det inte, för alla andra sitter och slår (med klapporna). Någonting måste man ju göra. Det verkar ju inte gå att få folk att klappa händerna, men om du har en sådan där klappa så kanske det börjar låta här nere (på Behrn Arena), och när det väl gör det så är det fantastiskt. Bland det största trycket jag har upplevt som tränare var när vi slog Hammarby förra året, då kokade Behrn Arena. Det är dit man vill komma. Och även om jag verkligen står bakom ”mot den moderna fotbollen” så tycker jag att vi måste göra någonting. För som det är just nu är det inte ens ett stamp i gamla träläktaren, det finns ju ingenting, säger Axén i en lång harang.

”Skiter i vad det är”

Programledaren Elena Lövholm hugger direkt och kritiserar förslaget med klapporna. Men Alexander Axén står på sig, även om han allra helst skulle vilja hitta en annan lösning.

– Jag tänker mer för spelarnas skull. Det måste låta lite. Och hur får vi det att låta? Vad är nästa steg? Ser du någon annan lösning? Jag tycker det är synd, för när Kubanerna kör, så följer folk inte med. Jag skiter i om det är hockey, bandy, volleyboll eller vad det nu är, men man behöver få med folket, så att det blir ringar på vattnet, säger Axén.

Han tar Premier League-laget Arsenal som exempel.

– Man har samma problem när man åker och ser Arsenal hemma mot Stoke. Där sitter 10 000 turister och ingen kan sångerna, men alla har köpt mössor, muggar och halsdukar, men det är ju totalt själlöst. Samtidigt kan man titta på Leicester som började ta in sådana här grejer (klappor), och plötsligt blev det lite tryck på deras matcher. Det tror jag är en av anledningarna till att de vann ligan också, att det blev lite mer hallå på läktaren, säger Alexander Axén.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Stryktipset nu på lördag där en Jackpot på ca 20 miljoner står på spel! Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Alexander Axén

Allsvenskan i fotboll

Örebro SK

Fotboll

Ishockey

Bandy