Hoppet att gå som tvåa lever för Sverige

avErik Karlsson

Sveriges chans att gå vidare som grupptvåa på fem poäng lever inför U21-EM:s slutomgång.

Det tack vare en tjeckisk skräll mot Italien som avslutades med ett praktfullt kanonskott av mittbacken Michael Lueftner.

Foto: PIOTR NOWAK / AFP

Vinner Sverige mot Slovakien samtidigt som Polen tar poäng på England så är Sverige vidare i U21-EM.

Men än så länge lever hoppet om att kunna gå vidare som grupptvåa på fem poäng också. Igår gick resultatet med Sverige när Spanien och Portugal undvek ett kryss och i dag krävdes det att antingen Italien eller Tyskland tappade poäng.

Och redan i kvällens första möte uppfyllde Italien de kraven. Tjeckien stod för en rejäl skräll när man vann med 3–1 mot ett namnkunnigt Italien.

Frilägesmissen blev kostsam

Tjeckien kopplade greppet med 1–0 i första halvlek men när Domenico Berardi forcerade in 1–1 med 20 minuter kvar att spela luktade det vändning. Andrea Petagna var helt fri med målvakten bara minuter senare men chippade över.

Ett kostsamt misstag då Tjeckien i stället tryckte in 2–1 med elva minuter kvar och sedan avslutade mittbacken Michael Lueftner matchen med en praktfull vristträff från 35 meter till 3–1.

Senare under kvällen vann Tyskland med 3–0 mot Danmark och de behöver nu ett kryss mot Italien för att säkra gruppsegern.

Så vinner Sverige mot Slovakien kommer det bli nervösa dagar som följer där man får försöka jobba in resultat som gör att just fem pinnar räcker hela vägen. Det blir inte lätt, men det kan fortfarande gå utan polsk hjälp mot England.

Så går Sverige till slutspel – gruppseger lär krävas


I och med att det inte blev mer än en poäng mot England och mot Polen måste Sverige troligen vinna Grupp A för att gå vidare. För att ha chansen till det måste Sverige vinna sista matchen mot Slovakien samtidigt som England inte vinner mot Polen.

Fem poäng kan räcka för att gå som grupptvåa också, men det krävs att flera resultat går med Sverige. Bästa grupptvåa utses efter (1) poäng, (2) målskillnad, (3) flest gjorda mål, (4) kort och (5) koefficient.

Grupp A:

Sverige–England 0–0

Polen–Slovakien 1–2

Slovakien–England 1–2

Polen–Sverige 2–2

Återstående matcher:

Slovakien–Sverige x–x

England–Polen x–x


I Grupp B talar mycket för att Spanien och Portugal inte kommer tappa poäng mot Makedonien och Serbien som inte imponerade i första omgången.

Spanien besegrade Portugal i den andra omgången.

För att Sverige ska kunna nå slutspel som bästa tvåa (med fem poäng) innebär det följande: Portugal måste kryssa eller förlora mot Makedonien i sista omgången. Då blir de som bäst tvåa med endast fyra poäng.

Grupp B:

Portugal–Serbien 2–0

Spanien–Makedonien 5–0

Serbien–Makedonien 2–2

Portugal–Spanien 1–2

Återstående matcher:

Serbien–Spanien x–x

Makedonien– Portugal x–x

Liknande scenario i Grupp C. Men här ändrades förutsättningarna en hel del när Tjeckien skrällslog Italien. Men nålsögat finns kvar för Sverige att gå vidare på fem poäng om Danmark tar poäng på Tjeckien i sista omgången samtidigt som Italien inte besegrar Tyskland.

Grupp C:

Tyskland–Tjeckien 2–0

Danmark–Italien 0–2

Återstående matcher:

Tjeckien–Italien 3–1

Tyskland–Danmark 3–0

Tjeckien–Danmark x–x

Italien–Tyskland x–x

ARTIKELN HANDLAR OM