Helsingborgs IF

Slutade spela i tre år – nu landslagsman

Kriget kunde stoppat karriären – nu ska 16-åringen spela för Sverige

Av: 

Patrik Brenning

Mohammed bodde i Aleppo när kriget tvingade familjen på flykt.
Mohammed bodde i Aleppo när kriget tvingade familjen på flykt.

FOTBOLL

Efter att kriget kom till Syrien tvingades Mohammed Ali Rubi Kweder sluta spela fotboll i tre år.

Nu är 16-åringen uttagen i det svenska P01-landslaget.

– Det är klart att man blir nervös, säger Mohammed till 24kristianstad.se.

Så sent som i höstas blev Mohammed Ali Rubi Kweder svensk medborgare och redan nu kan fotbollstalangen alltså få dra på sig den svenska landslagströjan. Den 4 maj väntar landskamp mot Portugal och 16-åringen är nu uttagen som en av 20 spelare till den svenska P01-truppen.

”Det gäller att bevisa”

– Då gäller det att kämpa så klart, för ingen har en säker plats. Det gäller att bevisa att jag förtjänar den, för jag kom inte dit bara genom tur. Men det gäller att göra ett så bra jobb som möjligt när jag är där. Även om jag har en dålig dag eller något händer måste jag ändå göra mitt bästa. Sen är det klart att man blir nervös när man är där och spelar med så bra och möter så bra spelare. Så det gäller att vara påkopplad från första minuten. Det kommer bli spännande, säger Mohammed till 24kristianstad.se.

16-åringens väg till landslaget har samtidigt varit allt annat än spikrak.

– Jag har spelat fotboll sen jag var sju år. Först spelade jag i Aleppo, i en klubb som heter Al-Ittihad och spelar i högstaligan. Då spelade jag med deras 97/98-lag men sen kom kriget och då flydde vi. Sen slutade jag spela fotboll i två-tre år innan vi kom till Boliden utanför Skellefteå.

”Tempot är snabbare”

I december 2013 anlände en då tolvårig Mohammed till Sverige och Boliden. Sommaren 2014 gick flyttlasset vidare till Kristianstad där anfallaren började spela för Kristianstad BoIS innan talangen förra vintern valde att fortsätta sin utvecklingen i Helsingborgs IF.

– Tempot där är snabbare, när man spelar med bra spelare blir man automatiskt bättre. Det är en ny utmaning hela tiden och man måste hänga på om man vill komma vidare och bli kvar i föreningen. Det gäller alltid att göra sitt bästa.

ANNONS

Krossar vi Storbritannien också? Förra VM gjorde Tre Kronor 60 % fler mål än vad vi släppte in. Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska supertalangen: ”Jag vill bli bäst i världen”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Helsingborgs IF