Spelprofilen: ”Handlar om mångmiljonbelopp”

avMattias Karlsson

FOTBOLL

Försök till matchfixning är inte förvånande för spelbranschen.

Det många tycker är uppseendeväckande är valet av matchen IFK Göteborg–AIK.

– Det tyder på att det handlar om mångmiljonbelopp och stora aktörer, säger spelprofilen Daniel Olenklint.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Carolina Byrmo
Olenklint.

Efter att den allsvenska fotbollsmatchen IFK GöteborgAIK blivit uppskjuten på grund av misstänkt matchfixning har händelsen diskuterats flitigt i spelkretsar.

Daniel Olenklint som är ett välkänt namn i spelvärlden beskriver det inträffade som ”toppen av en pyramid”.

– I lägre divisioner är det enklare att hitta lämpliga offer då misstag som röda kort och annat inte kan uppmärksammas på samma sätt. Där har spelarna inte samma löner och matcherna är inte tv-sända, säger Olenklint.

– Men för att få in stora volymer så måste de här krafterna klättra uppåt i pyramiden. Att man tar det här klivet till en så här stor match för att kapitalisera på utpressningen tyder på tunga aktörer med mycket likviditet – de måste ha pengarna för att spela och de är villiga att ta den stora risken att det upptäcks.

Spelar i Asien

Vad kan det handla om för personer?

– Det handlar troligen om kriminella individer som ser chansen att tjäna stora pengar, det kan vara internationella ligor som letar lämpliga tillfällen överallt och nu blev det Sverige. Det skulle rent teoretiskt kunna handla om spelsyndikat också, det vill säga kriminella som driver spelbolag – internationellt sett fanns det inte så många stora spelobjekt en sådan här kväll.

Var kan de lägga sina spel?

– Högst troligt på den asiatiska marknaden som är väldigt stor och tar emot stora insatser. Men även de för svenskarna mest välkända så kallade nätbolagen kan hantera stora belopp på allsvenskan.

Att bara gå in och stänga spelmöjligheten på en match är omöjligt med tanke på hur stor och omfattande spelmarknaden är.

Normala oddsrörelser

– Allt det här handlar mycket om spekulationer och teorier, vi vet väldigt lite. Försök till matchfixning är som bekant inget nytt – det som är anmärkningsvärt är att det är en så profilerad match och handlar om hjärtat i svensk fotboll med vårt största rivalmöte, säger Daniel Olenklint.

– Vi har haft något enstaka uppmärksammat fall i allsvenskan tidigare, men desto fler exempel i Superettan. Det har känts som en rimlig nivå när det gäller förtjänstmöjligheter i förhållande till kostnad och risk.

Daniel Olenklint har haft flera ledande roller på spelbolag och har god insyn spelbranschen sedan många år.

På de spelmarknader som Sportbladet har tittat på, främst de större europeiska spelmarknaderna, har vi inte sett några konstiga oddsförändringar på matchen IFK Göteborg–AIK.

ARTIKELN HANDLAR OM