Seger: Blir ett nytt Sverige under EM

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Caroline Seger.
FOTBOLL

Silverlaget från Brasilien har tänkt om – i Holland i sommar ska det se annorlunda ut.

Första testet för att visa upp sin mer offensiva fotboll är USA i Göteborg.

– Mycket fart, väldigt mycket fart. Kanske likt spelet 2013, säger Caroline Seger.

I OS i Brasilien var det den starka defensiven som gav ett silver. Sverige slog ut både USA och Brasilien efter straffdrama, totalt blev det endast fyra mål framåt på sex matcher.

– I OS trodde vi att vi skulle åka ur gruppspelet, inget funkade för oss. Då tog vi ett beslut att göra saker annorlunda och allt funkade väldigt bra för oss. Då tog vi den vägen. Sen är det inte sagt att vi ska spela så för evigt. Det var ju inte heller tanken när vi gick till OS, att vi skulle ligga med elva spelare i boxen, säger Caroline Seger.

”Kommer inte kunna backa hem”

Till EM har förbundskapten Pia Sundhage tänkt om. Hon vill att laget ska spela en fotboll som liknar den som laget gjorde under Sundhages första mästerskap – EM på hemmaplan 2013.

– Mycket fart, väldigt mycket fart. Våga vara mer offensiva, det kommer krävas. Vi kommer inte kunna backa hem i ett EM. Det kommer synas att vi vill framåt, säger Seger.

– Vi måste vara mer spelförande med tanke på motståndet. Vi kommer få se ett EM med mycket fart, kanske likt spelet 2013.

När Sverige träningsspelade mot Kanada i Trelleborg i april var det inte mycket som fungerade. Seger anser att en hel del har förändrats sedan dess.

– På träningar känner man att fler spelare är i matchtempo och i rytm. Det krävs att man spelar matcher för att komma in i det, få känslan med boll. För vår del gäller det nu att hitta något tillsammans. Det kommer nya spelare in och man testar nytt och vi har inte så mycket tid tillsammans. Jag tycker redan det känns som en skillnad från sist. Det känns bra, men det är många bitar som måste falla på plats, säger Seger.

Ha enkla idéer

Lisa Dahlkvist, som var den stora straffhjälten i OS, betonar vikten av att göra det enkelt för alla spelare.

– Jag tror absolut att vi kommer ha ett bra försvarsspel. Även ett bättre anfallsspel, det ska vara tydligare vilken väg vi vill gå och vilka anfallsvägar vi vill hitta, säger Dahlkvist.

Är det något ni diskuterar mycket?

– Ja, det är det. Vi pratar mycket om anfallsspelet. Det ska vara väldigt enkelt så att alla förstår. Vi ses ju inte så ofta.

Vad är de enkla vägarna?

– Det kan jag ju inte säga…haha.

– Att hitta upp på forwards, få tillbaka bollen och sen ska den upp i djupet. Det är enkelt, men viktigt att alla tänker samma. I mästerskap är det svårt att ha kluriga instruktioner, det gäller att göra det enkelt.

Första testet för det nya spelet är mot USA i morgon. Förbundskapten Pia Sundhage vet vad hon vill se på Gamla Ullevi.

– USA kanske är ett sånt gäng som får behålla bollen länge. Vi behöver inte vara besvikna om vi inte behåller bollen länge i anfall, men vi behöver koncentrera oss på och längta efter att det blir ett omställningsläge och att verkligen ha kvalitet då. När man väl hamnar runt straffområdet är det 110 procent som gäller. Det ska vi bli bättre på, säger Sundhage.

I gruppspelet i EM spelar Sverige mot Tyskland, Italien och Ryssland. Mästerskapet avgörs i Holland, 16 juli till 6 augusti.