”Den matchen skapade oangenäma problem”

Andersson om tuffa uppgiften och snurriga spelare

FOTBOLL

Ett nederlagstippat svenskt landslag, med två av sina tyngsta stjärnor mitt i en intensiv ryktescirkus, laddar för fredagens tuffa VM-kval mot Frankrike.

Samtidigt menar förbundskaptenen också att den svenska segern mot världsnationen Portugal senast skapat nya typer av problem.

– Det brukar kallas angenäma problem men för mig är de oangenäma, säger Janne Andersson.

På fredag väntar en stor utmaning för det svenska herrlandslaget i fotboll när gruppettan och tunga kvalfavoriten Frankrike kommer till Friends Arena. Ett franskt landslag som dessutom generalrepeterat med en 5–0-seger hemma mot Paraguay i dagarna.

– Jag såg matchen och den visar hur bra Frankrike är. Det visste vi innan också men det här var ytterligare ett bevis. De är ett av världens bästa landslag så det blir en häftig och spännande utmaning, säger Janne Andersson.

”Kan vara lite snurrigt”

Matchen kommer dessutom i ett extra intressant läge där flera av Sveriges nyckelspelare påstås vara på väg att byta klubb. Victor Nilsson Lindelöfs Benfica ligger enligt portugisisk press i förhandling med Benfica och i Tyskland har RB Leipzigs Emil Forsberg flera storklubbar efter sig.

– En del av spelarna har långa kontrakt, en del kan vara i klubbytartankar och en del kan vara utan kontrakt så då kan det vara lite snurrigt, säger Janne Andersson och vevar med fingret runt huvudet:

– De får prata med sina agenter om de vill men bara om de hinner med att vara med och träna också. Men jag kommer säga åt dem i kväll att ta väck allting annat och att vi är här och nu. Det är grundtänket. Sedan är det klart man kommer byta några ord med några stycken av dem men vi jobbar med vår grej här och sedan får de ha sitt vid sidan om, vilken klubb de ska spela för. Jag kräver stort fokus på vår grej här. Vi ska snabbt kliva in i det som om det är dagen efter matchen mot Portugal på Madeira, fråga oss hur det såg ut då och sedan börja därifrån.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Oangenäma problem”

Den senaste landskampen mot Portugal i mars vann ett kraftigt reservbetonat Sverige med 3–2 efter en imponerande vändning iscensatt av Viktor Claesson. Insatser från de svenska reserverna som gett Janne Andersson nya problem inför fredagens möte med Frankrike.

– För mig var det jättebra svar vi fick i Portugal-matchen, att vi klarar av den typen av motstånd på det sätt vi gjorde. Det var jätteroligt att se. Man brukar säga att det ger angenäma problem men för mig är det ickeangenäma problem eftersom jag måste tala om för fotbollsspelare att de är jättebra men ändå inte kommer få spela. Men det är mitt jobb så jag ska inte klaga.