”Ingen av dem given i 40 matcher framöver”

GÖTEBORG. Hedvig Lindahl har varit given i 15 år.

Med henne skadad vägrar förbundskaptenen Peter Gerhardsson peka ut en förstemålvakt av Jennifer Falk och Zecira Musovic.

– Det behöver inte vara som det varit förut, säger han.

Traditionen av att göra ett förstaval mellan målvakter i fotboll är ganska stark.

Hedvig Lindahl, 37, har stått mellan stolparna i 170 landskamper de senaste 15 åren. Men nu är Atletico Madridmålvakten skadad och troligen borta i över två månader.

I 8–0-krossen av Ungern i EM-kvalet i torsdags stod Kopparbergs/Göteborgs Jennifer Falk, 27, i målet – hennes riktiga tävlingsdebut i A-landslaget.

Rörde knappt bollen

– Det var skithäftigt och kul, men det blev lite speciellt med tanke på matchbilden. Jag var inte med så mycket i matchen. Jag kanske rörde bollen sex, åtta gånger, säger Falk.

– Det kommer bli en helt annan match mot Island. För den som står kommer det vara mer action.

Står du på tisdag också?

– Det får vi se. Det beror nog på vad de förväntar sig för matchbild och vilka kvaliteter de tycker är viktiga för matchen, säger Falk.

Bara för att Falk stod i målet mot Ungern innebär det inte fördel 27-åringen mot konkurrenten, Rosengårds Zecira Musovic, 24, inför toppmötet och rysaren i EM-kvalet, borta mot Island tisdag kväll.

– Klubbar väljer ibland att ha en uttalad första- och andramålvakt. Jag vet inte varför, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

– Ingen av dem känner sig nog säker för att man stått en match och hållit nollan – att det skulle innebära att man står nästa. Den konkurrenssituationen är bra på alla sätt och vis, tror jag. Den måste även målvakter lära sig att handskas med. 

Ingen given målvakt

Finns det inte en poäng att bygga upp rutin och erfarenhet hos en målvakt än att splittra det på två målvakter?

– Jo, om man visste att den ena målvakten var den absolut givna. Men om man inte vet det så måste man ta beslut inför nästa match. Det är samma sak med utespelare. Det går inte att säga att det just hon eller hon som ska stå i 40 matcher framöver, säger Peter Gerhardsson.

Så vem av de två som står i den förväntade snålblåsten i Reykjavik på tisdag kväll återstår att se.

– Det är väldigt jämnt mellan Jennifer (Falk) och Zecira (Musovic). Man väger in olika detaljer. Vem är bäst lämpad, taktiska detaljer, motståndet och så vidare.

– Målvakter är inte annorlunda än två mittbackar eller två ytterbackar som konkurrerar. Det behöver inte vara som det varit förut. Det kan vara som det är nu.

– Målvaktsfrågan kommer nog leva ganska länge, säger Peter Gerhardsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.