Efterlyser bank-id för att stoppa näthatet

Reaktioner, kommentarer, hot och hat på sociala medier har varit ett återkommande tema under EM-samlingen.

De svenska landslagsspelarna har höjt sina röster och slutit upp bakom varandra i frågan som berör och upprör.

Och de ser ett första steg mot en lösning.

Fotbollen har haft sin självklara plats i samtalen, men flera möten mellan ledare, spelare och media har inför och under EM landat i ett helt annat ämne.

När Sportbladets Simon Bank träffade Peter Wettergren före EM-samlingen blev den assisterande förbundskapten engagerad i diskussionen om sociala medier och kopplingen till samhället.

– Man blir mörkrädd. Vad har folk för fattigt liv? Sitter de på kammaren och är avundsjuka för att de inte lyckats, eller vad handlar det om. Det är det största samhällsproblemet vi har idag, sa han och pekade på en lösning:

– Att man inte behöver registrera sig med bank-id innan man skriker ur sig hat på sociala medier… jag blir vansinnig. STÅ för era inlägg då. Det gör så jävla ont i mig, helvete att inte den debatten förs på högre nivå. Det har i n g e t med integritet att göra.

Redan under de första dagarna av svenska lagets samling i Båstad i slutet av maj kom frågan om reaktioner på sociala medier upp. Dejan Kulusevski och Alexander Isak satt på podiet och Juventusspelaren Kulusevski förde in samtalet mot sättet som spelare bedöms på.

Att de framstår som robotar i media, men det finns svårare vatten att navigera rätt på.

– Sociala medier har gått lite över gränsen, men det kommer säkert att bli bättre och de kommer nog på en lösning, sa Dejan Kulusevski och pekade på samma förslag som landslagets assisterande.

– Det som är ganska logiskt är att man inte ska kunna skapa fejk-konton utan att man måste ha sitt bank-id. Det kan vara en första lösning, sa han.

Men där är vi inte ännu. I de tider som råder får spelarna förhålla sig till vad som kommenteras och sprids.

På frågan om det är svårt att låta bli att se vad folk skriver svarade 21-åringen att så kan det vara ibland.

– Det beror på. Ibland kanske man helt vill stänga av och man vet att om man går in på Instagram så kommer det vara mycket om dig så vill du helst slippa. Ibland blir du frustrerad och vill kolla vad folk tycker det är normalt. Ibland tittar man, ibland tittar man inte, sa han.

– Det är mycket som styr bland annat betting och sånt. Det är tråkigt och vi får se om det går att hitta lösningar, sa Alexander Isak.

Två veckor senare, när Dejan Kulusevski testades positivt för covid-19, aktualiserades frågan igen. Ett kort videoklipp i vilken spelaren sågs umgås på en privat fest, trots att spelarna hade tydliga riktlinjer att endast träffa nära och kära under ledigheten, spreds Dejan Kulusevski fick ta emot starka reaktioner med hat på sociala medier vilket lagkamraterna reagerade över.

– Tyvärr är jag inte förvånad, men jag tycker att det är bedrövligt. Det verkar ju vara något sorts grej, att sånt här sker vad vi än pratar om. Jag följer mycket det som händer i England och det som gör mig mest bedrövad är att det verkar finnas noll intresse från de stora företagen som driver detta (sociala medier) att göra något åt det. De som skriver såna här saker måste hållas ansvariga för det, för jag har väldigt svårt att se att de skulle våga springa runt på stan och säga det rakt upp i någons ansikte, kommenterade Sebastian Larsson.

”Fullständigt oacceptabelt”

Presschefen Jakob Kakembo Andersson förklarade i samband med händelsen hur landslagsstaben följer spelarnas sociala medier.

– Vi är några stycken som har koll på vad som sker därute. Vi har ett arbetssätt där både jag och Andreas (Hård) scannar av och sen har vi flera andra ledare som är på sociala medier och är det något som dyker upp brukar vi hålla varandra informerade.

Ser ni en risk att det sprids falsk information kring landslagets spelare?

– Så kan det vara, där får man vara extra vaksamma. Det handlar också om att en bra dialog med spelarna också.

Näthatet hade knappt svalnat innan det fick nytt syre.

En missad målchans. En missad målchans mot Spanien startade en reaktionsvåg på Marcus Bergs Instagram.

Ännu en gång slöt spelarna upp.

– Det är så löjligt, så löjligt. Jag tänker inte ens lägga energi på det. Jag och alla andra i laget vet hur viktig ”Mackan” är för oss, sa Robin Olsen.

– Att bli attackerad på det här sättet är fullständigt oacceptabelt, sa förbundskaptenen Janne Andersson dagen efter match.

Under tisdagen berättade Svenska fotbollförbundet att man har polisanmält händelsen.

Allt om Sverige-Spanien

Sverige klarade skrällpoäng – trots massiv spansk press
Galna statistiken – Sverige sämst någonsin
Alexander Isak hyllas – bytet kritiseras
Robin Olsen hyllas som Sveriges hjälte
Lagkamraternas stöd till Marcus Berg efter hatet
Erik Niva: Bytet gav bort Sveriges chans till seger
Plusbetyg: Så bra var svenskarna mot Spanien

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.