OBOS Damallsvenskan i fotboll

Bergström: Dynga och konspirationsteorier

Av: 

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Det finns ett uppdämt behov av att prata om domarnivån i damallsvenskan.

Därför applåderar jag Djurgårdens sportchef Jean Balawos försök att inleda diskussionen.

Synd att det han säger låter som konspirationsteorier och dynga.

Det har hänt flera gånger i år. Jag är i telefon med någon ledare eller spelare, vi har klarat av det väsentliga men inte hunnit fram till avskedsfraserna.

– Är det något annat ni pratar om i laget?

– Ja... jo... det skulle vara...

Och så sänkt röst, nästan viskande, som om personen skäms över att baktala en nära vän.

– Domarnivån är för ojämn.

Jag har inte räknat, men skulle tro att fem-sex personer i olika klubbar opåkallat sagt något liknande till mig på sistone. Graden av ilska varierar, men ingen har velat kritisera offentligt och jag har heller inte läst någon annan artikel i ämnet.

Ringde upp domarchefen

Så låt vara att missnöjet är diffust, men det tycks i högsta grad existera. Varför ger en skuldra mot skuldra frispark ena gången och inte nästa? Varför vinkas inkast lite måfå? Varför skäller domaren ut en när man i sansad ton vill diskutera en frispark?

Jag uppfattar domarskrået som ytterst diskussionsvilligt, ring en elitdomare och du lägger på trekvart senare, men här tycks positionerna ha låst sig.

I stängda rum blir luften bara tjockare utan att någon öppnar fönstret och släpper in syre.

Och när någon äntligen vädrar så gör han det genom att riva ut hela väggen.

Ett dygn efter Djurgårdens derbyförlust mot AIK ringde sportchefen Jean Balawo upp domarchefen Stefan Johannesson för att diskutera Sara Perssons insats. Han var besviken på ett inkast (som var korrekt) och en av Gudrun Arnardottir orsakad straff (som var billig), vilken han kopplade samman med en straff som just Sara Persson dömde mot Arnardottir i fjol. Efteråt sa Balawo till Sportbladets reporter Makoto Asahara att ”hon verkar ha en hangup på Gudrun”.

Detta är anmärkningsvärt. Klaga gärna under brinnande match. Var sur efteråt. Men att efter en natts sömn vända sig till förbundet och i media vädra sina konspirationsteorier är över gränsen för ett sansat samtal om seriens bedömningsnivå.

Skulle Sara Persson, som en vecka tidigare dömde Champions League-semin mellan Bayern München och Chelsea, ha ett ont öga till en back i ett allsvenskt bottenlag? Är hennes nivå ”inte okej”?

Larv. Dumheter. Dynga.

Bättre domare än spelare

Tre lösa tankar om ämnet, med den viktigaste sist:

1. Domslutet tycks tveksamt. Skulle en klåpare som jag hållit i pipan hade jag friat sju-åtta gånger av tio. Vilket fortfarande hade betytt att Arnardottir tar en 20–30-procentig risk att orsaka straff i ett läge där AIK:aren är på ur vinkel, mot en yta varifrån hon rimligen inte kan göra mål. Straffen i fjol var däremot felaktig och faller under kategorin domarmissar.

2. Damallsvenskan har bättre domare än spelare, i bemärkelsen att de oftare är ute på stora europeiska uppdrag. Det missas en helvetes massa fler crossbollar än offsideavblåsningar.

3. En huvuddomare i damallsvenskan får 2540 kronor per match, att jämföra med herrallsvenskans 9170. Dessutom finns en heltidsanställd domarcoach på herr- men inte damsidan. Vill du lyfta kvaliteten är det här största skillnaden är möjlig.

I sin vidräkning kräver Balawo att domare ska utvärderas. Om han tagit sig tid att lyssna skulle han lära sig att alla domare rankas före säsongsstart, att en observatör är på plats varje match och att en bedömningsgrupp ser igenom alla situationer i efterhand. Utöver domartrions egna videoanalyser. Skulle jag som reporter synas lika noga hade artiklarna i slutändan stympats till små bildtexter.

I stället säger sportchefen att ”det är helt ointressant om hon dömt landslag och CL. Det är Gudrun i Växjö och det är Gudrun i derbyt. Vad är oddsen? Det är inte okej”.

Okej, vad är oddsen att Djurgården för fjärde året i rad är på undre halvan? Vad är oddsen för att Djurgården så ofta tappar poäng sista kvarten? Vad är oddsen för att så många anfallsvärvningar i rad misslyckats?

Jag kan svara. Oddsen är 1,00 och sannolikheten hundra procent. För nu har det skett och det är sådant som händer i sport.

Precis som att en domare ibland blåser straff två gånger mot samma lag på två säsonger.

Se alla damallsvenska matcher här på Sportbladet Play

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Fortsatt Djurgårdsilska efter derbyt: ”Det är inte okej”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Djurgårdens IF