Super League (Fotboll herrar)

Karl-Erik Nilsson om superligan: Omoraliskt

SvFF-basen och Lars-Christer Olsson kritiska: Typisk girighet

Av: 

TT

FOTBOLL

En ny "superliga" med tolv av Europas största och rikaste klubbar kan bli verklighet.

Något som Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson går till hård attack mot.

– Det känns både omoraliskt och helt felaktigt och strider mot allt vad en normal sportmodell innehåller, säger han till TT.

Karl-Erik Nilsson menar att det är "otroligt illavarslande" att ett fåtal redan rika klubbar vill behålla fotbollens resurser för sig själva.

– Det är resurser som skapas gemensamt och som ska delas gemensamt, från ungdomsfotboll och allt vad det är som vi håller på med. Så ska några försöka sko sig på det här sättet, säger han.

Uppgifterna kommer dagen innan europeiska fotbollsförbundet Uefas exekutiva utskott samlas i Schweiz för att klubba igenom det nya Champions League-formatet som ska gälla från 2024 och framåt.

"Typisk girighet"

Egentligen skulle beslutet tas förra månaden, men de europeiska klubbarnas organisation (ECA) ville ha mer makt över turneringen och kunde inte enas med Uefa – något man nu lyckats med.

Victor Nilsson Lindelöfs Manchester United är en av klubbarna som vill bryta sig loss. Arkivbild.

– Det är en minst sagt märklig tajming, dagen innan man ska fatta beslut om ett nytt CL-format, som de här klubbarna via sina organisationer dessutom ställt sig bakom. Det är mycket märkligt, svårt att förstå, säger Karl-Erik Nilsson.

Lars Christer Olsson, avgående ordförande i organisationen European Leagues som representerar de inhemska ligorna, är däremot inte överraskad över tajmingen.

– De vill skapa sig så bra egna förutsättningar som möjligt. Det är typisk girighet och det är typiskt för några stycken av toppklubbarna, säger han.

– Men jag tror inte de är så modiga när det väl smäller till.

Enad front

De inhemska ligorna, Uefa och Fifa har gått ut i enat front och kallad det för ett "cyniskt projekt". De hotar också med att frysa ut klubbarna från både det nationella seriespelet och Europaspelet, samt att spelarna inte ska tillåtas representera sina landslag.

Karl-Erik Nilsson säger att det blir stora konsekvenser för europeisk fotboll om "superligan" skulle bli verklighet – men värst skulle det bli för klubbarna själva på grund av de hårda sanktionerna.

Han tror dock inte heller att planen kommer bli verklighet.

– Det vore ett otroligt dåligt beslut för fotbollen som helhet som är väldigt mycket mer än tolv stycken klubbar på den allra högsta nivån, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Super League (Fotboll herrar)

LÄS VIDARE

Super League: När? Hur? Vilka? – det här vet vi

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Super League (Fotboll herrar)