Svenska Cupen fotboll (damer)

Underdogen Eskilstuna kan skriva historia mot Häcken

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Första cupfinalen i klubbens historia.

Då ser sig Eskilstuna United som underdogs på förhand.

– Det vet hela fotbollssverige, säger Unitedtränaren Magnus ”Munken” Karlsson inför mötet med regerande mästaren BK Häcken – som även de kan bli historiska.

Eskilstuna möter Häcken i finalen av svenska cupen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter att ha imponerat på vägen till cupfinalen så har inte den damallsvenska serieledningen varit samma klang och jubel-historia för BK Häcken.

Segrar utan att imponera i de två första matcherna har följts av två raka poängtapp (0–1-förlust mot Linköping senast), vilket innebär att avståndet till titelkonkurrenten Rosengård redan nu är fem poäng stort.

Med det i åtanke så är det inte med toppform som Häcken, med chans att ta klubbens första titel under nuvarande namn och form, går in i torsdagens cupfinal mot ett erkänt skickligt Eskilstuna.

”De vann, vi kom tia”

Eskilstunatränaren Magnus ”Munken” Karlsson menar dock att det är tydligt var favoritskapet ligger på förhand.

– De vann allsvenskan förra året, vi kom tia. De har landslagsspelare i truppen, det har inte vi. Det är inget snack om vem som är favorit, det vet hela fotbollssverige, säger Unitedtränaren till Svenska fotbollförbundets webbplats inför torsdagens finaldrabbning på Bravida arena.

Med det sagt så är det inte på tal att bara köra in spelarbussen från Eskilstuna hela vägen in på konstgräsmattan i Hisingen.

– Vi är bra på att kontra men att utgå från att bara försvara och kontra är nog inte en framkomlig väg för oss, säger Karlsson.

”Helt klart stort för oss”

Medan Häcken (då Kopparbergs/Göteborg) var i final, och vann final, så sent som förra gången de hade chansen så är det första gången för Eskilstuna oavsett lagnamn. Ett Eskilstuna som likt Häcken kommer in med blott en poäng på sina två senast spelade matcher.

Även om cupen på damsidan i år ”bara” innefattar prispengar på 150 000 kronor och ingen Europaplats (som är fallet på herrsidan) så är det likväl en titel på spel.

– Det här är helt klart en av de viktigaste matcherna i klubbens historia. Jag kommer ihåg matcherna i Champions League (2016, reds anm) och det var enormt stort då klubben aldrig tidigare hade tagit sig ut i Europa. Men nu har vi möjlighet att vinna en titel så det är helt klart stort för oss, säger trotjänaren Vaila Barsley till Eskilstunakuriren.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Senast lagen möttes hette Häcken Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

Storslam för Linköping i veckans elva: Kvasten given

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska Cupen fotboll (damer)

Eskilstuna United DFF

BK Häcken

Fotboll