Löw bryter kontraktet med Tyskland – Klopp pekas ut som ersättare

Tyskland meddelar att de tagit ett gemensamt beslut tillsammans med Joachim Löw att gå skilda vägar.

61-åringen slutar efter nästan 17 år i landslagsledningen, han lämnar efter det uppskjutna EM i sommar.

Nu pekas Jürgen Klopp ut som ersättare efter den misslyckade säsongen i Liverpool.

Joachim Löw bryter därmed kontraktet och lämnar i förtid, det är två år sedan han förlängde över VM i Qatar 2022.

Tyska förbundet DFE meddelar på sin officiella webbsida att det var Joachim Löw som tog initiativet till uppbrottet.

– Jag tar det här medvetna steget med stolthet och enorm tacksamhet. Samtidigt som jag också är väldigt motiverad att fortsätta över EM, säger ”Jogi” Löw.

Största framgången som förbundskapten sedan 1 augusti 2006 är naturligtvis VM-guldet i Brasilien 2014.

Tyskland tog också VM-brons 2010 i Sydafrika och EM-silver 2008 i Schweiz och Österrike efter 1–0-förlusten mot Spanien i finalen.

Tuffa år

De senaste åren har Joachim Löw fått utstå tuff kritik efter några misslyckade mästerskap.

”Die Mannschaft” förlorade EM-semifinalen 2016 mot hemmanationen Frankrike med 2–0 och åkte ur VM-gruppspelet 2018 i Ryssland efter endast seger mot Sverige.

Dessutom blev det bland annat förlust med 6–0 mot Spanien i Nations League i november.

– Vi har haft stora triumfer och smärtsamma nederlag, men framför allt många underbara och magiska stunder. Inte bara vid vinsten i VM i Brasilien 2014, säger ”Jogi” Löw.

Spekulationerna igång

Joachim Löw efterträdde Jürgen Klinsmann, som han var assisterande förbundskapten till sedan 2004.

– Vi har fått uppleva mycket tillsammans och också uthärda mycket tillsammans. Under den här tiden har landslaget återigen stått för spelglädje och attraktiv attackfotboll, det här laget och dess spelare har utvecklats otroligt med honom, säger landslagschefen Oliver Bierhoff.

Brittisk media har redan spekulerat i kring att tyske Liverpool-tränaren Jürgen Klopp kommer att ta över, Liverpool-legendaren Steven Gerrard skulle i så fall kunna gå från Glasgow Rangers till Liverpool efter hans succé i Skottland.

– Om jag är tillgänglig för att bli förbundskapten för det tyska landslaget i sommar? Nej. Åh, kom igen, Joachim Löw har gjort ett fantastiskt jobb under så många år. Med tanke på mängden riktigt bra tyska managers för närvarande, så är jag ganska säker på att det tyska förbundet kommer att hitta en bra lösning, säger Jürgen Klopp.

Tre år kvar på kontraktet

Det var under presskonferensen inför onsdagens Champions League-åttondelsfinal mot tyska Leipzig i ungerska Budapest som Jürgen Klopp fick frågor om förbundskaptensryktena.

– Jag kommer inte att vara tillgänglig som en möjlig förbundskapten för Tyskland. Jag har tre år kvar i Liverpool, har jag inte? Det är enkelt. Du skriver ett kontrakt och du fullföljer kontraktet. Jag höll mig till kontrakten i Mainz och Dortmund, säger Jürgen Klopp.

Liverpool har också rapporterats vilja behålla Jürgen Klopp trots säsongens stora besvikelse, nuvarande kontraktet sträcker sig till och med 2024.

I Champions League-åttondelen vann Liverpool första mötet i Budapest med 2–0. I Premier League har Liverpool sex förluster och två oavgjorda på de åtta senaste hemmamatcherna.

Följ hundringen av Steven-Lee - Dagens tips hittar ni här.
Jürgen Klopp ses redan som en tänkbar ersättare.
Jürgen Klopp ses redan som en tänkbar ersättare.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.