Holland: ”Hjälper om Sverige får det svårt”

Foto: Peter Dejong / AP TT NYHETSBYR N
Holland hoppas att Sverige tappar poäng mot Bulgarien.
FOTBOLL

PARIS. På Stade de France ställs VM-kvalet på sin spets för två tunga nationer i morgon.

Men nog hålls det en och annan fransk och holländsk tumme samtidigt för Bulgarien.

– Det hjälper alltid om Sverige får det lite svårt i morgon kväll, säger Hollands förbundskapten Dick Advocaat till Sportbladet.

Kanske är det just den här typen av matcher dom definierar lag och karaktärer. När avgöranden närmar sig, när tunga nationer med press och förväntan ska leverera.

Frankrike och Holland är tvåa och trea i den grupp som Sverige leder i VM-kvalet och inför lagens möte viner piskan.

Sett till uppsnacket slutade det tämligen oavgjort.

Det var två samlade förbundskaptener - Didier Deschamps och Dick Advocaat – som behöver mer glöd för att tända till för tidigt. Och där kom två lagkaptener som vet att det finns dåliga och bra dagar även i landslaget.

Veteranen Arjen Robben svepte in i sin orangefärgade tröja, drog händerna över den bara skallen och svarade glatt på ett par frågor innan han studsade ut ur lokalen.

Vore det en överraskning om Holland skulle vinna?

– Om det vore en överraskning att vinna? Jag vet inte. Men Frankrike är ett väldigt bra lag, de kan ställa upp med tre starka lag och så är inte fallet för oss.

Frankrikes målvakt Hugo Lloris satt längre vid podiet och visst blev han påmind om den snöpliga förlusten på Friends Arena som efter ett misstag av honom och en lyckad Toivonenträff skickade Frankrike till ett utmanande läge i gruppen.

Men han vek inte undan blicken, precis som han höll huvudet högt efter förlusten i juni.

Hade han märkt någon osäkerhet i gruppen?

– Inget vad jag har noterat.

Men det är en avgörande match?

– Det är ett viktigt ögonblick för oss i det här kvalet. Vi har haft en kort förberedelse men vi är redo, vi är fokuserade. Alla är beredda på att göra en bra match.

När Sportbladet frågar hur han ser på chanserna att sluta etta i gruppen vid ett oavgjort resultat mot Holland, talar han om seger.

– Vi spelar alla matcher för att vinna, det är svårt att vara fiktiv. Men visst det kan bli så (oavgjort), men vi ska göra allt för att vinna i morgon.

Och om det vore en motgång för Frankrike att spela playoff ville han inte spekulera i:

– Det är lite för tidigt att tala om det.... Men målet är att vi ska till VM, huvudmålet är att komma etta i gruppen. Vi har chansen att göra det. det kommer står mellan Sverige, oss och Holland och vi kanske ska lägga till Bulgarien om de lyckas mot Sverige i morgon. Men - jag repeterar – vi ska göra allt för att vinna den här matchen i morgon.

Det tänker förstås också Holland. Ett lag som – vilket Lloris betonade – verkar må bra under den relativt nya ledningen.

Dick Advocaat, som leder det holländska landslaget för tredje gången i sin karriär, tog över i våras efter att Danny Blind fått sparken efter Hollands tunga kvalförlust mot Bulgarien.

Är Sverige favorit i gruppen nu?
– Alla respekt för Sverige, men vi koncentrerar oss fullt på matchen i morgon. Vi får se till slut hur allt går, säger han innan han lägger till med ett litet leende:

– Det hjälper alltid om Sverige får det lite svårt i morgon kväll...

Frankrike–Holland 20.45 i Eurosport 1.

FAKTA

Värt att veta inför kvalmatchen

FRANKRIKE:

Så går snacket: Hur är stämningen i laget? Hur har smällen mot Sverige i juni påverkat? Frågorna kretsar kring spelare och ledare, som dock inte sviktar en millimeter. Fokus också på att flera stjärnor - som exempelvis Giroud, Koscielny, Griezmann – har lite speltid i rena tävlingsmatcher i sina klubblag.

Sportsligt: En utmaning att få kollektivet att lyfta även om den individuella formen inte är på hundra procent ännu. Målvakten Hugo Lloris bör minimera sina misstag så inga kostsamma (Sverige i juni) mål smiter in.

De oväntade frågorna på presskonferensen:

1) Förbundskapten Didier Deschamps om Antoine Griezmanns frisyr:

– Jag är inte här för att kommentera deras frisyrer, de ändrar dem ofta. Att den tilltalar spelarens fru eller flickvän är det viktigaste....

2) Didier Deschamps om Corinne Deacon, ny förbundskapten för franska damlandslaget, kan ta över herrlandslaget i framtiden?

– Jag vet inte om hon kan ta min plats en dag i framtiden, men en kvinna som tränar det franska herrlaget? Varför inte. 

De spelar: Enligt fransk media blir detta elvan: Hugo Lloris – Djibril Sidibé, Laurent Koscielny, Samuel Umtiti, Layvin Kurzawa – N´Golo Kanté, Paul Pogba, Kingsley Coman, Thomas Lemar – Antoine Griezmann, Olivier Giroud.

HOLLAND

Så går snacket: Samma ämne som i Frankrike om spelare som inte får speltid i sina klubblag. Och lite snack på favoritskapet i den här matchen egentligen. Men framförallt sökte vi svaret på frågan: spelar Robin van Persie, som är tillbaka i landslaget.

Sportsligt: De holländska journalisterna spekulerar om en fembackslinje mot Frankrike. De tror att förbundskapten Dick Advocaat kommer att mönstra ett EM 2014-koncept defensivt.

Frågan:  Ska veteranen rädda Hollands VM-biljett? Robin van Persie är tillbaka i landslaget. Sett till en video från en av veckans träningar är målformen fin-fin. Magi igen med Arjen Robben?

De spelar: Så här spekulerar holländsk media att elvan blir: Jasper Cillessen – Joel Veltman, Stefan de Vrij, Wesley Hoedt, Bruno Martins Indi, Daley Blind – Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum, Wesley Sneijder – Arjen Robben, Quincy Promes.