VM-kval i fotboll

”Forsberg ringde upp Giffarna och undrade vad de höll på med”

Av: 

Johan Flinck

Michael Wagner

Martin Tolén

FOTBOLL

”Västerås styrelse drog med VNL-pengarna.”

”Emil Forsberg ringde upp Giffarnas ordförande och ’undrade vad de höll på med’.”

”’Det är fruktansvärt’ att den allsvenske stjärnan misstänks för sexuellt utnyttjande av barn om det var ömsesidigt.”

Allt detta påstod kommentatorsparet som fotbollförbundet anlitat till sändningen av Sveriges P18-landskamp i går.

– Jag beklagar givetvis det som hände, säger kommentatorn Joakim Sörensen.

Sveriges P18-landslag besegrade i går eftermiddag Moldavien med 3–0 i Huskvarna i kvalet till EM. Segern innebär att Sverige redan är klart för elite round.

Matchen sändes på svenska fotbollförbundets hemsida – och lades sedan ut i efterhand.

Men då inte bara själva matchen.

Före matchen pratar kommentatorsparet, Joakim Sörensen och experten Niclas Tagesson, frispråkigt om flera av den senaste tidens mest uppmärksammade och kontroversiella frågorna i svensk fotboll.

Diskussionerna låg kvar på SvFF play, förbundets webb-tv-kanal, till klockan 10 på söndagsmorgonen när hela sändningen plötsligt togs bort.

”De tog pengarna och stack”

Man pratar bland annat om den omtalade klausulen där Västerås SK, efter en långdragen tvist, fick ut pengarna man hade rätt till för Victor Nilsson Lindelöfs övergång till Manchester United. Enligt Sportbladets tidigare uppgifter ska VSK ha fått 50 miljoner kronor.

– Har ni hört vad som hände? Efter att pengarna kom in sa alla i styrelsen upp sitt styrelseuppdrag, varenda en. De lämnade in ansökan om att säga upp sig, tog pengarna och stack, säger kommentatorn Joakim Sörensen.

– Det är helt galet, svarar experten Niclas Tagesson.

Sörensen:

– Det är riktigt dåligt.

”Forsberg blev måttligt road”

Då hörs en tredje röst i sändningen.

– Vi ligger inte ute nu?

Experten Tagesson:

– För det här är inte bra.

Kommentator Sörensen försäkrar då att man inte ligger ute, utan han styr det.

Sedan kommer Tagesson in på hur Gif Sundsvall använde Emil Forsbergs eventuella, framtida försäljning från Leipzig som säkerhet när man skulle låna pengar från sponsorer.

– De (Giffarna) gjorde en fantastisk grej också. Låna oss pengar så får ni tillbaka dem när han säljs, haha. Han blev måttligt road, Forsberg. Han hade ringt upp ordförande och sagt: ”Vad håller ni på med”. ”Nej, det var ju inte så bra”, svarade ordföranden.

”Tyvärr är det olagligt”

Sedan kommer paret in på den allsvenska stjärna som är misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn. De nämner spelaren vid namn.

– Det är fruktansvärt. De har uppenbart varit ihop, eller han har i varje fall träffat den här tjejen seriöst. Båda har ju sagt att det var ömsesidigt. Tyvärr är det ändå olagligt, säger Sörensen och fortsätter:

– Det är ändå hemskt att det är ömsesidigt mellan dem, de kanske till och med tycker om varandra väldigt mycket, och ändå blir det rubricerat som sexuellt utnyttjande av barn. Det är så fruktansvärt.

– Det är hårt, säger Tagesson.

Kommentator Sörensen:

– Jag tror tyvärr inte han kan spela mer fotboll i Sverige, oavsett vad som händer.

”Det var fel fil som kom upp”

När Sportbladet når kommentatorn Joakim Sörensen berättar han att snacket inte nådde live-tittarna av sändningen utan endast följde med när sändningen lades ut i efterhand.

– Man kan säga att det var fel fil som kom upp. Jag och Niclas (Tagesson) hade aldrig träffat varandra innan utan satt bara snackade medan vi testade ljudet, säger Sörensen till Sportbladet.

Sörensen arbetar på Solidtango – som sände matchen och har ett samarbetsavtal med förbundet gällande P18-landslagets matcher – och beklagar misstaget.

– Den filen som kom upp skulle aldrig laddas upp egentligen, den var alldeles för lång och för mycket dötid. Det var svenska fotbollförbundet som märkte det och därför togs den bort.

Det är ganska hårda saker som sägs rätt ut på förbundets hemsida. Vad tänker du kring det?

– Jag beklagar givetvis det som hände. Det var fel från oss och ett misstag. Jag får stå för det jag sa, men beklagar det som sades. Det var allmänt snack och min åsikt från rykten jag har hört. Det var bara internt snack och inget jag la någon större vikt vid. Det här med VSK-pengar var något jag hörde i en podd där det sades att de lämnat sina uppdrag och så vidare, säger Sörensen.

”Inte hört talas om det”

Sändningen lågt ute i drygt ett halvt dygn innan den togs bort vid tiotiden på söndagsmorgonen, och SvFF tar avstånd från kommentarerna.

– Det är externa och enskilda individers spekulationer och uppfattningar som inte på något sätt speglar SvFF:s värderingar eller åsikter, säger förbundets presschef Niklas Bodell.

– Det är naturligtvis olyckligt och beklagligt att svenskfotboll.se under några timmar blev avsändare till de här spekulationerna, men det ska vara åtgärdat nu.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

VM-kval i fotboll

LÄS VIDARE

”Fick panik – ville inte veta mer efter 4–0...”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

VM-kval i fotboll

Emil Forsberg

Håkan Sjöstrand

GIF Sundsvall