Kan ’skonas’ efter ursäkt till Sverige

avAndreas Käck

Publicerad:

Hon sågade Sverige och kastades ut ur det amerikanska landslaget.

Nu kan Hope Solo, 36, vara på väg tillbaka.

”Jag vill återigen be om ursäkt för mina uttalanden efter förlusten mot Sverige i OS”, säger hon i ett uttalande.

Sverige slog sensationellt ut USA ur OS 2016 sedan målvakten Hope Solo försökt sig på en misslyckad ”handskpsykning” – och efteråt gick den amerikanska stjärnan till attack mot Blågult.

– Vi mötte ett gäng fegisar. Jag tror inte de går längre i turneringen, sa hon, bland annat.

Men jo, Sverige gick längre – hela vägen till final, där man förlorade mot Tyskland.

Solo själv? Hon fick sex månaders avstängning av det amerikanska fotbollförbundet.

Tog juridisk hjälp

Efteråt var hon rasade och menade att avstängningen var en hämndaktion för hennes ständigt pågående kamp om jämställda löner.

”Jag har dedikerat mitt liv till amerikanska landslaget i 17 år och gjort jobbet som elitidrottare på det enda sättet jag vet – med passion, kontinuitet, och med hänsynslös bestämdhet att bli den bästa målvakten i världen. Att smälta att jag är avstängd från USA:s damlandslag efter 17 års tjänst har varit förkrossande”, skrev hon i ett uttalande då.

Därefter tog hon juridisk hjälp av det amerikanska spelarfacket och skickade in ett klagomål till förbundet.

”Avstängningen är överdriven, orättvis och strider mot lagen om yttrande-, press- och demonstrationsfrihet. Solo sparkades för uttalanden som en manlig spelare aldrig hade sparkats för”, sa hennes juridiska ombud Rich Nichols.

Så spelas VM-kvalet 00:39

”Enorm respekt för Sverige”

Nu rapporterar amerikanska medier att ärendet är utrett, och att förbundet lägger sig platt för att undvika ett skiljeförfarande.

Samtidigt kommer Hope Solo med en ny ursäkt.

”Jag vill återigen be om ursäkt för mina uttalanden efter förlusten mot Sverige i OS. Jag har enorm respekt för det svenska laget, vilket jag också påpekade för deras lagkapten direkt efter matchen. När jag kommenterade deras sätt att spela så använde jag ett klumpigt ordval och det var inte alls så jag menade”, säger hon i ett nytt uttalande, enligt San Francisco Chronicle.

Flaggar för comeback

Tack vare att tvisten med det amerikanska fotbollförbundet är löst är Hope Solo återigen uttagningsbar i landslaget och det återstår att se om hon tas till nåder. USA har spelat med Alyssa Naeher och Ashlyn Harris i sina senaste landskamper, men så sent som för en månad sedan sa Solo att hon är i sin bästa fysiska form på tio år.

– Målvakter är som bäst i äldre dagar och jag känner att jag har många år kvar, så länge jag får chansen. Jag skulle förstås vara väldigt nöjd med vad jag åstadkommit om det tar slut här och nu, men jag vill inte pensionera mig – och jag har inte pensionerat mig, sa hon enligt New York Post.

Foto: BILDBYRÅN
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM