Från föraktade och petade till givna och hyllade

Landslagsstjärnornas skilda kvalresor

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

avJohan Flinck

FOTBOLL

Sebastian Larsson och Ola Toivonen har gått från föraktade, petade föredettingar till givna, hyllade nyckelspelare under VM-kvalet.

– Grymt, utbrister Toivonen.

Spelare som John Guidetti och Oscar Hiljemark har gjort den omvända resan.

Det är lätt att glömma nu, men när Sverige gick in i VM-kvalet i september i fjol mot Holland startade man med ett innermittfält bestående av Oscar Hiljemark och Alexander Fransson (då Albin Ekdal var skadad)

I anfallet startade Marcus Berg och John Guidetti, där den sistnämnde var landslagets hetaste spelare och stora framtidsman sedan Zlatan Ibrahimovic tackat för sig.

Hade sagt adjö

Hemma i Frankrike satt Ola Toivonen, petad precis som till EM ett par månader tidigare.

– Jag trodde att jag hade sagt adjö till landslaget, säger Toivonen nu när han tittar tillbaka.

En annan veteran som på sista tiden ofta hade hånats av svenska landslagsfans, Sebastian Larsson, hade opererats men få räknade med att mittfältaren skulle komma med i landslaget igen och ännu färre trodde att han skulle få en nyckelroll igen.

Men det har Larsson fått i höst. När Albin Ekdal nu är tillbaka från skada menar de flesta att Larsson måste få fortsätta i startelvan, om inte annat till höger på mittfältet.

– Fantastiskt kul att vara här. Från min sida har det aldrig varit någon tvekan om att jag ville ta mig tillbaka. Jag fick komma tillbaka och nästa steg var att ta mig in i startelvan, där jag fått vara med nu på slutet.

Guidetti omvända resan

Toivonen byttes in mot Guidetti i den andra kvalmatchen, startade den tredje och gjorde mål och har sedan dess varit given.

– Nu står man här och kan nästan spela VM om allt går som det ska, säger Toivonen.

Häftigt?

– Ja, grymt! Grymt!

Spelare som Jakob Johansson och Viktor Claesson har också gått från, ur ett landslagsperspektiv, ingenstans till startspelare.

Den omvända resan har spelare som Guidetti, Hiljemark och Fransson gjort.

Och Hiljemark och Fransson verkar inte ens aktuella för landslagstruppen längre.

Så spelas playoffmatcherna till VM 00:16

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player