Pettersson tar över efter Richt

FOTBOLL

Lars Richts ersättare är klar.

Det är den förre landslagsspelaren Stefan Pettersson som tar över jobbet som herrlandslagschef.

"I mina ögon är det ett av landets allra häftigaste fotbollsjobb. Det ska bli väldigt kul, utmanande och spännande", säger Stefan Pettersson till fotbollförbundets webbplats.

1 av 2 | Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Lars Richt aviserade tidigare i höst att tiden som landslagschef går mot sitt slut och sedan dess har det spekulerats i hans ersättare.

Nu står det klart att det är förre landslagsspelaren Stefan Pettersson som tar över jobbet.

– Det är bra att han är en före detta elitspelare med ett stort internationellt nätverk, vilket är viktigt. Dessutom är han en sympatisk person som är duktig på att bygga relationer, säger Lars Richt till förbundets hemsida.

”Perfekt tajming”

Richt har varit herrarnas landslagschef sedan 1999 och lämnar jobbet efter VM i Ryssland. Men redan från och med januariturnén kommer Pettersson och Richt att jobba parallellt.

– Det är perfekt tajming att slussa in Stefan redan i januari. Förhoppningsvis får han även värdefulla erfarenheter från ett VM nästa år och han kommer dessutom vara med i alla förberedelser för det nya tävlingsformatet Nations League, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Pettersson inledde sin allsvenska karriär i IFK Norrköping, och vann sedan totalt fem SM-guld och Uefa-cupen med IFK Göteborg.

Under åren 1988-1994 spelade han 151 matcher och gjorde 77 mål för AFC Ajax. Pettersson spelade dessutom 31 a-landslagsmatcher och ett VM, det 1990.

Svenskarna med flest herrlandskamper 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM