Aly Keita träder fram – tar time out från fotbollen

Misstänkt för penningtvättsbrott

Publicerad 2024-06-20

Han tog kokain, stoppades av polis – och misstänks för grovt penningtvättsbrott som kan ge sex års fängelse.

Nu talar Östersunds landslagsmålvakt Aly Keita ut.

– Jag har svikit alla: min familj, mitt lag, min stad, säger han.

I vår har Aly Keita druckit för mycket alkohol och sovit för lite. Han har separerat från sin partner och mått fasansfullt. Därför fattade hans arbetsgivare, superettanklubben Östersunds FK, beslutet att han inte var i skick för elitfotboll. 37-åringen lyftes ur den sportsliga verksamheten på obestämd tid.

Det var 24 maj 2024.

Tre veckor senare stod Keita mellan stolparna igen, som lagkapten för ÖFK i söndagens 1–1-match mot Öster. Trots att han släppte in kvitteringen i slutminuterna var det en dag att fira.

”Tog en substans, kokain”

Så i måndags åt han middag med en kompis. Vad som därefter hände berättar han på telefon under torsdagskvällen. Med dämpad, brusten röst återger han så sakligt han förmår.

– Jag var med en polare och drack vin. Hängde lite. Sedan tog jag en substans, kokain, men gick inte ut på krogen, säger Keita.

Dagen därpå körde han bil och stoppades i en rutinkontroll.

– Jag kände mig helt normal och trodde absolut inte att jag var påverkad. När jag blåste var det negativt. Men jag måste ha varit nervös, för jag fick göra pissprov som gav utslag av kokainet, säger han.

Vad tänkte du då?

– Många tankar gick genom huvudet. Jag skämdes. Jag svek alla. Redan då förstod jag att det här kommer jag må dåligt över väldigt länge.

Aly Keita

”Alla i Afrika vet att det är så...”

Aly Keita föddes i Västerås till en norsk mamma och en guineansk pappa. Han vaktade målet när Östersund klev upp i allsvenskan 2015 och debuterade i Guineas landslag 2018.

På sitt första läger som representant för sin pappas hemland märkte han av kulturkrocken: betalning kom i kontanter. I buntar av amerikanska dollar.

– Hur mycket beror på om du vinner eller förlorar. Om det är mästerskap eller inte. Beroende på hur bra man spelar så får man olika summor. Alla som spelar i Afrika vet att det är så, det är ingen hemlighet.

Så du packar med sedelbuntar i väskan hem från landslagsuppdragen?

– Ja. För mig är det helt normalt. Vem gör inte det?

Jag.

– Ja, men jag har tjänat dem. Jag har kämpat och krigat för dem, så det kan aldrig vara några problem.

Ska ha funnit över halv miljon

Att pengarna kommer på tal beror på vad som skedde efter det positiva urinprovet i tisdags. Polisen gjorde då husrannsakan hemma hos Keita och ska, enligt Sportbladets uppgifter, ha funnit omkring 600 000 kronor i kontanter.

Keita anhölls på tisdagen och släpptes på torsdagen.

– Personen är misstänkt för grovt penningtvättsbrott och så kallad drograttfylla, alltså att olovligen ha framfört fordon med narkotika i kroppen, sa åklagaren Daniel Kahl till Sportbladet.

Misstankarna kvarstår mot Keita, fast han är släppt på fri fot. Fälls han för grovt penningtvättsbrott är straffskalans lägsta påföljd sex månaders fängelse. Den högsta är sex år.

– Det där om ekonomisk brottslighet... det sitter i mitt huvud. För mig är det helt sjukt, för jag har absolut ingen inblandning i sådana brott. De enda kontanter jag har är från landslagsspel i Guinea, säger han.

Aly Keita med lagkamrater

”Inget jag vill prata om”

Var det dollar de hittade hos dig?

– Nej, det var svenska kronor. Jag hade växlat dem.

Hur kan du växla så stora summor på laglig väg?

– Det är en helt annan sak. Det är inget jag vill prata om. De pratar om penningtvättsbrott, något olagligt, men jag har inte gjort något olagligt. Jag har tagit hem pengar som jag förtjänat, som jag kämpat för.

Kan du garantera att inga brott har begåtts när du växlade pengarna heller?

– Ja. Hur kan det inte vara lagligt att tjäna 40 000, ta hem dem och växla?

Så du har inte gjort något olagligt?

– Jag har tagit substansen. Men det är hundra procent säkert att jag inte gjort något ekonomiskt brott.

”Det är en stor lögn”

Har du tagit kokain flera gånger?

– Det har hänt någon gång. Det skäms jag över. Jag är besviken på mig själv, men det kommer inte hända igen.

Enligt våra uppgifter begärde ÖFK att du lämnade urinprov i mitten av maj, men du ska ha vägrat.

– Det är en stor lögn. Jag har aldrig nekat till något prov. Jag kommer aldrig neka. Det är bara falska människor som sprider sådana rykten. Det går många rykten om mig och många är helt fel. Jag kan inte ens svara på alla. Jag vet vem jag är och står för mina fel. Jag kommer rätta till dem men ber först om ursäkt till alla.

Aly Keita

Har du problem med missbruk av vin eller kokain?

– Nej. Men som jag sa var separationen tuff. Jag har mått dåligt och använt alkohol för att dämpa smärtan. Det är helt normalt för vilken människa som helst. Men jag skäms. Jag vill bli en bättre man och en bättre pappa.

Under torsdagskvällen meddelade Östersund att Aly Keita tar paus från fotbollen på obestämd tid. Men precis som i maj behöver det inte ens betyda en månads bortavaro från arenorna.

Inte klar med fotbollen

Det är inte klubbens ord, utan den brottsmisstänkte 37-åringens prognos.

– Vi har gått ut med att jag ska söka hjälp. Mitt mål är att bli en bättre pappa, en bättre människa, men också att komma tillbaka till fotbollen. Spela igen. Jag älskar ÖFK och fansen, jag vill att de ska vinna matcher i höst.

När är du tillbaka?

– Jag hoppas vara det om några veckor.

Det är som att luften går ur Aly Keita till sist. Som om syret tryter, men han pressar ut ett sista svar.

Vad ska du göra nu?

– Vila. Min plan är att vara sjukskriven. Men jag är inte klar med fotbollen än. Min dröm är att spela i allsvenskan. Kan det vara det sista jag säger? ÖFK ska vinna! Vi kommer se ÖFK i allsvenskan igen!

Östersund ligger på elfte plats i superettan. På söndag möter de Utsikten på hemmaplan.

Östersunds spelare under den pågående säsongen

Följ ämnen i artikeln