Blågults oväntade plan för att nå Rysslands-VM

Laddar helt och hållet i Bulgarien: ”Många diskussioner om upplägget”

Foto: BILDBYRÅN
Blågult skippar uppladdningen på Friends inför mötet med Bulgarien.
FOTBOLL

Blågult har VM i Ryssland i sikte. 

Landslaget vill nå dit och förlänga den 49-åriga sviten utan förlust mot Bulgarien genom att ladda upp helt i – Bulgarien.

– Vi har haft många diskussioner om det här upplägget, säger landslagschefen Lasse Richt.

Den klassiska planeringen för många fotbollsnationer vid svåra bortamatcher är många gånger: på plats dagen före och sedan en träning på matcharenan.

Vissa stora landslag och klubblag flyger nonchalant in sent och skippar till och med träningen på matcharenan.

Inför VM-kvalet borta mot Bulgarien torsdagen 31 augusti gör svenska herrlandslaget precis tvärtom: Blågults ledare och spelare flygs in direkt till bulgariska huvudstaden tre dagar innan och samlas i Sofia.

Matcherna utspridda

Orsaken är det delvis nya sättet att sprida ut kvalmatcherna som gör att Sverige redan spelar på torsdagen.

– Vi gör så här för att spara tid, även om vi gärna förbereder oss hemma i Sverige. Vi har haft väldigt många diskussioner om det här, säger landslagschefen Lasse Richt.

– Jag har varit flera gånger runt om i Sofia och tittat på träningsplanerna. Vi har två anläggningar som vi kommer välja mellan beroende på hur underlaget är om någon vecka. Jag åker ned i förväg och undersöker, säger Richt. 

Samma kväll som Sverige möter Bulgarien borta spelar Frankrike hemma mot Holland. 

Svensk seger mot Bulgarien och fransk mot nederländarna gör att Blågult tar ett stort kliv mot åtminstone en playoffplats till VM i Ryssland nästa sommar.

Senaste förlusten: 1968

Till saken hör att Sverige dessutom inte har förlorat mot Bulgarien sedan 1968. 

I elva möten under nära 50 år har Sverige förkrossande 22–4 i målskillnad mot bulgarerna.

Angel Videnov är mångårig fotbollsreporter på Trud:

– Det kommer inte bli lika hetsigt den här gången som tidigare år mellan Bulgarien och Sverige. Vårt landslag är inte tillräckligt bra och folk har inte de förväntningar på det bulgariska landslaget, säger Videnov. Även om vi hoppas att den där sviten kommer allt närmare slutet nu.

– Men jag är överraskad över att Sverige kommer hit flera dagar innan. Jag kan inte minnas något landslag eller klubblag som har gjort så tidigare, säger Videnov.

Skippar matcharenan i Vitryssland

Efter tre träningar i Sofia avrundar Sverige Bulgarienvistelsen med en rehabträning dagen efter matchen innan man flyger mot Vitryssland och Minsk.

Där gör Blågult det för Sverige oortodoxa att skippa träningen på matcharenan.

– Vi kommer bo en bit från Borisov där matchen spela. Det skulle innebära två timmar i buss totalt och det vill vi undvika. 

– Det här blir en speciell samling där vi gör saker på ett lite annorlunda sätt, säger Lasse Richt. Vi tror helt enkelt det är det bästa för spelarna.

ARTIKELN HANDLAR OM