Hedvig Lindahl: Kul att skicka en signal ut i världen

Foto: TT NYHETSBYRÅN

avJohanna Frändén

FOTBOLL

BORDEAUX. Det var överlag nöjda miner när Sverige stängde landslagsåret med 0–0 mot Frankrike.
– Bättre än förväntat. Kul att skicka en signal ut i världen att vi inte är ett lag som parkerar bussen, säger Hedvig Lindahl, som höll nollan för tredje landskampen i rad.

De nära 12 000 åskådare som tagit sig till Stade Chaban-Delmas fick se ett Sverige som öppnade offensivt med ett par bra chanser redan i de första matchminuterna. Stina Blackstenius och Sofia Jakobsson, tillbaka från skada, höll det franska försvaret sysselsatt innan bollen alltmer letade sig över till fransk planhalva.
– Det är en ny roll för mig och det gäller att hitta balans. Jag kan både möta och komma runt på kanterna, det är kul, säger Jakobsson, som hade ett farligt läge i mitten av andra halvlek.

Bitter efter missen

Efter en hörna fick Sverige behålla bollen och Kosovare Asllani kunde servera Sofia Jakobsson ett inlägg som kom att bli kvällens farligaste, men som Frankrikes målvakt fick ordning på.
– Jag grämer mig fortfarande, jag skulle fått ner bollen bättre, men den studsade upp och det var svår att komma över den, säger Jakobsson.

Frankrike dominerade bollinnehavet i omgångar, men kom aldrig till några riktigt heta lägen. 0–0 mot fyran på Fifas världsrankning är spelarna nöjda med.
– Det var en jämn tillställning, en utmaning att spela. Vi fick en skada och lite sjukdomar på förhand. Nilla Fischer är inte ens här och ändå tog tjejerna till sig all information och gjorde det på ett väldigt bra sätt. Med beröm godkänt, säger Hedvig Lindahl.

– Vi skickar en signal ut i världen att vi inte är ett lag som parkerar bussen. Hur får man hål på Sverige? frågar Lindahl retoriskt.

Nye bossen inte helt nöjd

Förbundskapten Peter Gerhardsson var något mer återhållsam i matchanalysen.
– Nöjd är ett konstigt ord. Vi gjorde några saker riktigt bra. Jag hade varit någotsånär nöjd om vi hade vunnit. Vi har kanske de hetaste lägena och mål gör man med skicklighet. Det finns delar där vi vinner boll som vi kan bli bättre på, men vi förvarar oss bra i långa stunder, vilket var en del av matchplanen, säger Gerhardsson.

Han har haft en förstahöst med landslaget där det stormat en del utanför planen. Men damlandslagets hot om bojkott av fotbollsgalan och den segdragna förhandlingen om nytt avtal om ersättning med förbundet har inte påverkat den nye förbundskaptenen om man ska tro honom själv.

– Inne i bubblan funderar man inte på det som händer utanför. På individnivå diskuterar man på olika sätt förstås, men vi visade mot Ungern och den inställda matchen mot Danmark att jobbet är detsamma. Jag har inte varit så speciellt orolig heller, det är kloka människor inblandade från spelarna och förbundet, jag trodde på en lösning.

ARTIKELN HANDLAR OM