”Han är king! Verkar hur skön som helst”

avPetra Thorén

FOTBOLL

Guidetti om hyllningen till Lagerbäck, de sena buden, den feta omstarten

Foto: TT, Marcus Ericsson
Guidetti hyllar Lagerbäck.

När John Guidetti var liten träffade han Lars Lagerbäck.

Ynglingen sa då till sig själv: en gång ska jag spela i hans landslag.

Nu gör han nästan det och anfallaren är imponerad av den meriterade coachen.

– Han är king! Jag tycker att han verkar hur skön som helst, säger John Guidetti som också berättar om den "feta omstarten", de sena silly-buden och om att bli pappa.

John Guidetti är på strålande humör när han kommer till intervjun i den mixade zonen. Livet leker, i morgon är förväntad nedkomst för Johns och sambon Sanna Dahlströms första barn och han är del av nystarten i svenska landslaget.

När många pekar på det anonyma landslaget utan Zlatan Ibrahimovic talar John Guidetti om kompetens.

– Jag njuter. Många oroar sig, jag tycker att vi har väldigt många duktiga fotbollsspelare. Jag tycker att vi har det skönt. Vi har ett härligt gäng och det ska bi fett kul, det är en nystart, säger han.

Medveten om att Zlatan Ibrahimovic saknas, men också med insikt om att det finns andra vägar och en verklighet som råder.

Så hur kommer det att märkas att Zlatan Ibrahimovic inte finns med i landslaget. mer än att rollfördelningen mellan forwards blir jämnare?

– Att det är en annan som har nummer och kaptensbindeln på sig. Att det inte springer omkring en två meter lång kille på planen, det är väl den största skillnaden.., säger John Guidetti och fortsätter:

– Det finns aldrig något positivt med att ta bort en sådan duktig fotbollsspelare från ett lag. Men det måste komma en dag då vi slutar prata om det. Vi kommer att vinna fotbollsmatcher, vi kommer att torska matcher men det är inget som vi kan göra åt det. Zlatan har valt att inte längre vara en del av landslaget och det är som att prata om en spelare som man har sålt i ett klubblag. Det är som det är, antingen kan man lägga sig ner och dö eller också säga okej nu ska vi göra något jäkligt bra av det här och det känns det som vi kan göra.

Träffade Lagerbäck som liten

Det är mycket nytt kring landslaget och John Guidetti känner inte nye förbundskapten Janne Andersson ännu. Rådgivaren som jobbar i ledarteamet, Sveriges och Islands förre förbundskapten Lars Lagerbäck har han träffat tidigare.

– Jag minns första gången som jag träffade honom. Jag gick på ett derby en gång med pappa, jag var kanske elva eller tolv år. Jag sa då att jag skulle spela för hans landslag en dag och att få spela för det nu är stort för mig, berättar John Guidetti.

Om det är mycket nytt i landslaget, förblir vardagen bekant för den svenske anfallaren. I går natt stängdes det internationella transferfönstret och John Guidetti var en av de spelare i blågult som det spekulerades kring. Celta Vigo lånade in italienaren Giuseppe Rossi och det ryktades om att Malaga och Valencia närmade sig svensken.

Men enligt 24-åringen var det aldrig ett snack om saken.

– Jag hade en kommunikation med klubben hela tiden. Det fanns bud men jag sa hela tiden att jag inte ville gå någonstans och klubben ville detsamma.  Jag hade en bra dialog med tränaren och sportchefen. Jag vill bara betala tillbaka för det som fansen har gjort för mig och jag vill stanna minst ett år till.

Malaga och Valencia?

– Det hände saker, men det var inte intressant för mig. Jag ville stanna kvar i Celta Vigo och vi hade en bra dialog med klubben. Vi ska ändå spela tre turneringar i år, vi ska spela Europa Legaue, Copa del Rey och La Liga. Det är väldigt mycket matcher för en ganska tunn trupp. Redan i fjol såg vi att vi hade en tunn trupp för cupen och ligan. Vi behöver en större trupp, så det är bara att välkomna honom.

"Är mitt kött och blod"

John Guidetti känner själva att han vill ha ett år till i La Liga-klubben, att han har mer kvar att ge.

– Jag älskar att spela fotboll, jag tycker det är jättekul och jag vill vara skadefri och spela så mycket jag kan. Jag gjorde tolv mål under mitt första år i Spanien. Jag bockade av några på min "bucketlist", jag gjorde mål mot Barcelona och Atletico Madrid och spelade EM, några sköna grejer. Nu i år ska man bocka av det största kanske, man ska bli pappa, säger han.

Planerad ankomst är i morgon och sambon Sanna är på plats i Stockholm. Ringer hon lämnar John Guidetti truppen även om det är tätt inpå match, Nederländerna väntar på tisdag.

– Ja till hundra procent. Det är det största som jag har varit med om. Om Gud bestämmer att barnet ska födas under de två timmarna som matchen är så blir det så. Det är mitt kött och blod som ska födas, det är ett mirakel.