”Jag vill ge SM-bucklan till fansen”

FOTBOLL

Chinedu Obasi om korta kontraktet, Lasse Lagerbäck och superlöftet Alexander Isak: Har en enorm potential

Han ville egentligen ha ett längre kontrakt.

Men AIK:s nye anfallsstjärna köper läget.

Nu har Chinedu Obasi ett enda mål – vinna derbyt och...

– Jag vill bara lyfta SM-bucklan och ge den till fansen. Inget är viktigare för mig, säger han.

Jag vet inte vad den exakta definitionen av karisma är. Men efter en halvtimme med Chinedu Obasi, 30, står det klart att han har något... visst. Lekfullt verbal med orden. En avslappnad inställning till livet. Något så ovanligt som en fotbollsspelare som tar varje enskild fråga på allvar. Ett vinnande sätt, helt enkelt.

Vi sitter på en av de slitet knarriga och solblekt torra bänkarna utanför träningsanläggningen Karlberg. Det är åskvärme. Han har svarta träningskläder och en lika svart keps. Obasi viftar irriterat bort sensommarens ovanligt feta flugor som svärmar runt om honom.

– Det här är intressant. En ny stad, en ny miljö. Det är en erfarenhet, helt enkelt.

”De tvivlade på mig”

Obasi vägrar jämföra kvalitén på Bundesliga och allsvenskan när jag undrar, det är han alldeles för väluppfostrad för.

– Du har nog bättre koll än mig på det där. Det är samma fotboll, även om den kanske skiljer sig åt. Jag visste inget om Sverige. Hade aldrig varit här. Känner typ ingen.

Du känner väl Dickson Etuhu?

– Jo, ja. Det gör jag. Vi har ju spelat i en massa turneringar med landslaget tillsammans. Jag åkte för att besöka honom nu i somras och resten är, som man säger, historia.

Den sista meningen säger han med ett ironiskt garv.

Pushade Dickson hårt för att du skulle komma?

– Nä. Det kan jag inte påstå. Vi snackade inte så mycket om det. Hade bara lite ledigt, hälsade på Dickson i Sverige och råkade träffa Björn Wesström, chefen. Han undrade om jag ville träna med AIK.

Ett kontrakt skrevs, men ett oväntat kort sådant. Obasi respekterar AIK:s beslut, men...

– Jag vet inte hur länge jag får stanna här.

Ser du dig spela för AIK nästa säsong?

– Det bestämmer inte jag. Jag fick bara ett kort kontrakt, några få månader. Men jag tackade ja direkt.

Om du fick bestämma, då?

– Då hade jag skrivit längre direkt. Ingen vill väl skriva ett kontrakt på tre månader? Särskilt inte på den här nivån. Men de tvivlade väl på mig. Men det är lugnt. Jag älskar att spela fotboll och visa att folk har fel om mig.

”Borde tagit chansen”

Om hösten går bra så visar du ju att du förtjänar ett längre kontrakt?

– Så är det. Men då kommer det också finnas andra alternativ. Så här: man borde kanske ha tagit chansen med mig när man fick den. Samtidigt är jag verkligen tacksam över att få vara här och älskar varje minut.

Chinedu ”Edu” Obasi är en av de mest meriterade utländska fotbolls-spelarna genom tiderna i allsvenskan. Han är den ende nigerianen som representerat samtliga ungdomslandslag samt seniorlandslaget, och har tio härdande år i Bundesligaklubbarna Hoffenheim (succé) och Schalke 04 (upp och ner) bakom sig. De senaste åren har dock präglats av ständiga och likaledes eländiga skadeproblem. Debuten mot Malmö FF i början av augusti var hans första match på ett och ett halvt år.

Hur nära är du ditt max?

– Vet inte. Går inte att svara på, men jag har varit borta länge. Det vet alla. Då behöver du ta ett steg i taget, för jag vill inte pusha eller trycka för hårt. Jag försöker ha roligt och vara smart, klara av de enkla sakerna.

”Annan nivå av galenskap”

Det är inte den största ligan, allsvenskan, men vi har stora matcher. Nu är det derby mot Hammarby: Vad känner du till om Stockholmsderbyna?

– Jag vet ingenting, ärligt talat. Jag var i Sverige när AIK mötte Hammarby senast, men då hade jag inte skrivit på än. Så – för att vara uppriktig – då brydde jag mig inte så mycket.

Han satt lugnt hemma hos den skadade Dickson Etuhu som var i eld och lågor över derbyt.

– Han bara skrek åt mig: ”Hallå – du måste kolla på matchen!”. Jag bara ”Vilken match snackar du om?”. Men det var intressant. Nu ser jag fram emot att spela ett derby.

Men så där satans uppeldad verkar han faktiskt inte vara.

– Det är bara en match. Det är bara fotboll. Det är inte viktigast av allt.

Under åren i Schalke 04 fick han från första parkett uppleva Tysklands mest uppskruvade matcher: Ruhrderbyt mot Borussia Dortmund.

Har du nytta av det i ett Stockholmsderby?

– Alltså. Schalkes derby mot Dortmund är på en helt annan nivå faktiskt. En annan nivå av galenskap.

Han funderar en stund.

– Kan man kalla det hat? Jag tror det. Intensiteten mellan fansen var enorm. Jag tror inte att man kan förstå det som fotbollsspelare. Fattar du vad jag menar?

– Vi kan liksom inte se det från en supporters synvinkel, men vi försöker. Det är speciellt, matcherna är enorma. Man försöker ta med sig energin från fansen in på planen.

Provspelade i Chelsea

Samtalet glider in på 16-årige anfallskollegan Alexander Isak. Tonåringen som allt oftare rankas som den största svenska fotbollstalangen sedan Zlatan Ibrahimovic.

Du som varit runt i riktigt stora klubbar: Hur stor talang är Alexander Isak?

– Han är en... stor talang. Enorm potential. Han kan bli väldigt, väldigt bra. Potential finns där, men han måste jobba hårt och inte fastna i något dåligt. Det är en bra pojke. Jag hoppas att han tar rätt beslut (om sin framtid), för det måste bli rätt.

Obasi lämnade Nigeria i samma ålder som Isak är nu, för att provspela i Chelsea.

Var det rätt beslut för dig?

– Det är skillnad att födas i Afrika och i Sverige. Två olika världar. När du hör om att Europa är intresserade. Då tar du chansen för att – hallå! – det finns inget annat val. Man kan alltid göra saker annorlunda, men jag är tacksam för att erfarenheterna gjorde mig till den jag är i dag. Det fanns så många talangfulla nigerianer, men Gud gav mig tur.

Du har spelat i samtliga av Nigerias landslag. Fått chansen att spela utomlands. Är du stolt?

– Stolt? Nej. Man ska inte vara en stolt person. Jag är bara tacksam. Tacksam till Gud. Jag försöker gå till kyrkan, men som professionell fotbollsspelare i Europa är det svårt att hitta tiden. Det är ingen ursäkt, bara sanningen. Jag kommer från en väldigt, väldigt religiös familj.

”Vill skriva historia”

Du hade Lars Lagerbäck som tränare i Nigeria. Hur var det?

Först garvar bara Obasi. Han kan inte sluta småle när han tänker på tiden som Lagerbäck basade över hans landslag.

– Haha! Det var roligt, så roligt. Det är en mycket bra människa, och en bra tränare. Men att träna Nigeria, det är inte lätt. Jag gillade att få en utländsk tränare. En kille som var rättvis och lät folk som tränade bra också spela matcher. Det passade mig – för jag fick ju spela!

Men inte alla?

– Hehe, nej. Det var en hel del som inte var helt nöjda med den nya situationen, och de nya reglerna. Själv kan jag blixtsnabbt skifta mellan det ”nigerianska” och det ”europeiska”, eftersom jag upplevt båda. Han pratade inte så mycket, Lagerbäck, men var som en pappa.

Vad hoppas du att tiden i AIK ska ge dig?

– Jag har gått igenom så mycket. Genomlidit så många skador. Efter allt jag har offrat... Jag vill bara lyfta SM-bucklan och ge den till fansen. Inget är viktigare för mig. Att äntligen få vinna något. Jag skulle älska det. Jag förstår det som att AIK inte vunnit på länge?

Det är sju år sedan.

– Då vill jag skriva historia.

Den här gången är han inte ironisk.

ARTIKELN HANDLAR OM