Idrottsministern: ”Det är ett hån”

Av: Marie Carlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter skandalen – nu agerar regeringen

Efter skandalen som inträffade under matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF kommer regeringen att agera.

Och idrottsminister Gabriel Wikström berättar för Sportbladet att han inte längre enbart har en positiv känsla kring att gå på fotboll.

– Det är klart att det känns olustigt, säger han.

Inrikesminister Anders Ygeman och idrottsminister Gabriel Wikström möter Sportbladet utanför Riksdagshuset dagen efter skandalen på Gamla Ullevi.

Ygeman såg matchen på tv.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Alla som var på plats, alla som såg matchen på tv får det här avbruten av en illvillig, säger Ygeman.

– Jag tycker att det är ett hån. Det är ett hån mot spelarna, det är ett hån mot publiken och det är ett hån mot arrangörerna, säger Gabriel Wikström om det som hänt.

Ska samla polis och fotbollsrörelse

Och nu väljer regeringen att agera.

– Vi vill nu samla fotbollen, polisen och oss från regeringen för att diskutera vad vi kan göra åt det här, säger Anders Ygeman.

– Först och främst är det arrangörernas ansvar att upprätthålla säkerheten, men vi vi vill också sätta oss ner för att se så att det inte uppkommer något glapp – att det inte finns lagstiftning eller polisiära åtgärder som skulle behövas, fortsätter han.

När kommer det här att ske?

– Inom kort. Det ska ju passa in i polisens, våra och fotbollens kalendrar.

"Kan aldrig garantera sig mot en vettvilling"

Idrottsministern tycker inte att regeringen har misslyckats i det arbete som de gjort hittills.

– Det tycker jag inte. Det är ett långsiktigt arbete och vi vet att det kommer att krävas en lång rad åtgärder under många år, säger Gabriel Wikström.

Har du något förslag nu?

– Vi har genomfört en rad förslag, det handlar om tillträdelseförbud, och i pipelinen ligger ett maskeringsförbud. Vi har en gemensam strategi på plats mellan polisen och fotbollen, hockeyn och bandyn. Nu handlar det om att se till att det här blir verklighet.

Maskeringsförbud till nästa år

Angående maskeringsförbudet gick förra Beatrice Ask (M) tidigare under torsdagen ut och sågade arbetet av dagens regering. Hon sa till TT att de "såsat" med en proposition.

– Det är naturligtvis helt felaktigt. Vi hade ett utredningsförslag, men det var väldigt otydligt. Därför har vi velat gå vidare med ett tydligare förslag, säger inrikesminister Anders Ygeman.

När kan vi se det här förbudet tror du?

– Det kommer att vara på plats, är vår förhoppning, till den allsvenska starten nästa år.

Ingen av ministrarna tänker sluta gå på fotboll – men Gabriel Wikström säger ändå att det inte enbart är en positiv känsla:

– Jag ser fram emot att gå på fotboll och det tycker jag att de allra flesta kan göra. Men det är klart att det känns olustigt. Speciellt när en enskild vettvilling kan förstöra en match och en upplevelse för så många människor.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.