”Jag tar motgångar på ett annat sätt nu”

FOTBOLL

Rosengårds Zecira Musovic om mästerskapsmissarna – och vägen mot toppen

1 av 2 | Foto: Zecira Musovic på en träning med Rosengård.

”Det kan inte gå ens väg hela tiden”, konstaterar Zecira Musovics lugnt.

Och den 20-åriga målvaktstalangens tålamod har verkligen testats det senaste året.

I helgen kan hon spela hem en efterlängtad titel till Rosengård – men det är längre fram som hennes stora revansch ska komma.

– Det är i landslaget jag ska och vill vara. Jag ska bli bäst i världen, säger hon.

Foto: Zecira Musovic på ett landslagsläger i november 2015.

Landslagsspelarna stod på Maracanã och blev silverhjältar med hela Sverige.

Samtidigt stod Zecira Musovic på Asarums IP och såg motståndarlagets enda skott, ett friläge, gå över hennes ribba. Till slut vann laget cupmatchen med 9-0.

– Kontraster på hög nivå! Det var lite konstigt när vi satt i bussen och man tänkte att vi har lagkamrater som ska spela final i Rio och att vi var på väg till Asarum…, säger Musovic med ett skratt.

Den 20-åriga målvaktstalangen, med i Pia Sundhages bruttotrupp, var närmast utanför den svenska OS-truppen, och hade det inte varit för den snöpliga handskadan som förstörde flera månader av säsongen, skulle hon ha varit bitter precis som i fjol.

– Det hade nog varit mer en känsla av besvikelse om jag inte hade fått min handskada. Då hade man ju känt ’fan, jag skulle tränat hårdare’ eller ’spelade jag för dåligt?’ Nu var det lättare att tänka att det var yttre makter som avgjorde det.

Då ska man komma ihåg att Zecira Musovic inte heller i fjol fick chansen. Rosengårdsmålvakten var lagkapten för F19-landslaget hela vägen fram till det guldskimrande succémästerskapet – men stoppades till slut av klubben.

– Då var det riktigt bittert och besviket. Någon annan avgjorde fast att jag ville och kunde spela. Men med facit i hand så hade jag en målvaktskollega som skadade sig, så hade jag åkt hade det blivit kris i klubblaget…

"Katastrofal tajming"

Musovic kom till Rosengård för tre år sedan och är landets kanske mest lovande målvakt. Men resan mot toppen har redan haft sina krokiga stigar och handskadan som inledde den här säsongen kunde inte kommit i ett sämre läge.

– Det är aldrig bra tajming, men där tyckte jag verkligen att det var en katastrofal tajming. Det var seriestart, Champions League och man hade förberett sig hela året. Riktigt tungt. Och just att det var en handskada också. Mina händer är det viktigaste jag har som målvakt. Men det kan inte gå ens väg hela tiden, och jag fick chansen att träna på saker som jag inte haft tid till annars.

– Jag glänste i anfallet till exempel!!

Gjorde du!?

– Stort skämt, haha. Verkligen inte. Men jag fick vara lite motståndare till mina medspelare.

Musovic som inte heller var nöjd med sin prestation i slutet av fjolsäsongen som slutade i SM-guld, har kommit ur den här tiden med ett starkare psyke – och har blivit flera fotbollsår äldre.

– Ja, jag har faktiskt tänkt de här senaste månaderna att jag känner mig så mycket äldre och erfaren. Det har varit en jättenyttig period och jag tar motgångar på ett annat sätt nu, och det kan handla om en sådan sak som att det går tyngre på en träning bara.

"Ska bli världens bästa"

Sedan comebacken efter skadan har hon fått en handfull matcher mellan stolparna och nu fortsätter jakten mot den absoluta toppen för mästarlagets målvakt.

– Jag är inte en person som drar ner på mina målsättningar. Jag har ganska kaxiga, men realistiska, mål. Sen kan många tycka att det är svårt, men mitt mål är att bli världens bästa. Jag ska nå dit.

Även om hon hade som mål att vara med i OS i Rio 2016 gav det svenska silvret henne mycket inspiration att satsa mot Tokyo 2020.

– Det var jätteinspirerande och jag känner bara att jag ska vara med där framöver. När jag var med på landslagssamlingen i november var det jättecoolt, samtidigt som jag kände att det är här jag vill och ska vara.

"Vi ska visa dem"

Under söndagen ställs hennes Rosengård mot guldrivalen och ’cuplaget’ Linköping i finalen av Svenska cupen.

Motståndarlagets vassaste målgörare är faktiskt en av Musovics största förebilder just nu.

– Stina (Blackstenius) är verkligen en förebild för oss andra som knackar på dörren till a-landslaget. Hon visar att det är möjligt att komma in och verkligen avgöra, säger Musovic.

Blackstenius Linköping har vunnit cupen fem gånger de senaste tio åren och har två raka segrar. Rosengårds senaste seger kom långt innan Malmö-laget hette just så.

– Vi har aldrig vunnit och vill så klart vinna, säger hon.

Det blir ett prestigefyllt möte, vad väntar för match?

– Det kommer smälla på, förhoppningsvis vara mycket publik, OS-medaljörer ska hyllas och de kommer till vår hemmaborg. Vi ska visa dem… Det kommer helt klart vara många olika matcher i en och samma match.

Finalen i Svenska cupen mellan Rosengård och Linköping slutade 3-1 till Rosengård.