Zlatans sista match – som en saga

1 av 17
FOTBOLL

Var det Zlatan Ibrahimovics avskedsmatch på Parc de Princes eller en välregisserad film?

Här är tidslinjen över en match som började med att 34-åringen fick göra entré på egen hand, fortsatte med att matchen avbröts för applåder och avslutades med att svenskens söner sprang in med hyllningströjor vid rekordmålet innan huvudpersonen bytte ut sig själv.

Innan matchstart: När resten av spelarna redan var ute på planen fångar tv-kamerorna en ensam Zlatan Ibrahimovic i spelargången. Inför stående ovationer och till lagkamrater som ställt sig i led springer svensken in på planen. Han high-five:ar lagkamraterna samtidigt som fansen vid ena kortsidan rullar ut ett stort tifo med texten: "Tack Zlatan". Trots att Thiago Silva var på planen fick Ibrahimovic äran att spela sin sista ligamatch i PSG med kaptensbindeln på armen.

Matchen avbryts i den 10:e minuten: Matchen stoppas under en hel minut för att publiken ska få ännu en chans att applådera sin nummer 10. Alla i publiken hade fått varsin Zlatan-mask och flera väljer att sätta den på ansiktet under minuten.

1-0 i den 18:e minuten: Parc de Princes exploderar på nytt. 34-åringen bröstar in 1-0 mot Nantes och går därmed upp på 37 ligamål den här säsongen – en tangering av Carlos Bianchis PSG-rekord från säsongen 1977/78. En intensiv jakt på rekordet inleds.

Rekordmålet i den 89:e minuten: Zlatan kämpade vilt för ett till mål under den andra halvleken men hade missat flera vassa lägen och såg ut att få fira ligaguldet utan att slå målrekordet. Men i den 89:e minuten kommer plötsligt 4-0-målet och det får anfallaren att spricka upp i ett enda stort leende. Jublet är öronbedövande och Eiffeltornet som skymtar bakom arenan börjar skimra i guld.

Sönerna springer in: Samtidigt som det 38:e ligamålet för säsongen kommer springer hans två söner Vincent och Maximilian in på planen i varsin PSG-tröja. På Vincents rygg står ordet "King" och på storebror Maximilians ryggtavla står det "Legend". Zlatan lyfter upp sönerna i famnen.

Lämnar planen till nationalsången: Zlatan promenerar av planen tillsammans med sönerna och slår sig ner på bänken samtidigt som den svenska nationalsången dånar ur högtalarna arenan. Trots att några minuter återstår av matchen väljer han att byta ut sig själv utan att någon ersättare hoppar in. Rekordmålgöraren följer de sista minuterna från sidan tillsammans med sina barn.

Hyllningsfilmen: En rörd Zlatan firar ligaguldet tillsammans med laget. Spelarna hyllas en efter en och till slut är det Zlatans tur. Innan han kliver upp till lagkamraterna på scenen hyllas han med en film som visar flera Zlatan-höjdpunkter och där han tackas på flera olika språk. Publiken ropar: "Ibra, Ibra, Ibra".

Talet: Zlatan tar tag i mikrofonen och håller ett kort tal på franska. Han berättar att det är en emotionell dag efter fyra år tillsammans och får vid ett tillfället spelare och publik att skratta:

– Jag hoppas att laget vinner mycket, utan Ibra är det svårt men…det är möjligt!, säger han.

Han avslutar talet med att dra igång PSG-hejarop tillsammans med fansen innan han lyfter pokalen efter att ha vunnit sin fjärde ligatitel med klubben.

Klubbvalet: Några timmar senare avslöjar Ibrahimovic att han bestämt sig för vilken klubb han fortsätter i. Vilken klubb det handlar om vill han dock inte berätta än.