Uefas beslut: Kan spela utan publik

FOTBOLL

Tuffa EM-besluten efter test med franska regeringen

Foto: Två av EM:s största stjärnor: Paul Pogba och Zlatan Ibrahimovic

Det är ett unikt Europamästerskap i fotboll som nu är mindre än 100 dagar bort.

Med Frankrike i undantagstillstånd har Uefa tillsammans med den franska regeringen tvingats ta flera tuffa beslut.

Spel inför tomma läktare och sena förflyttningar av matcher finns nu med i krisplanerna.

Det är turneringschefen Martin Kallen som för tyska Sport Bild bekräftar Uefas nya krisplaner. Det europeiska fotbollsförbundet har tvingats ta besluten med tanke på att Frankrike, med mindre än 100 dagar kvar till EM, fortfarande befinner sig i ett undantagstillstånd efter terroristattackerna i Paris i november.

”Torrkört scenarior”

– Säkerheten är allt och vi skulle aldrig göra någonting som kan riskera människors säkerhet. Vi har i samarbete med regeringen torrkört flera olika scenarior för att förbereda oss på den stora frågan: Vad gör vi om en match måste ställas in eller flyttas på grund av ett terrorhot. Vi kan skjuta upp matchen, som mest en dag men det ideala vore om den kunde spelas tre timmar tidigare samma dag. Men då skulle frågan bli: Ska den spelas med eller utan publik, säger Martin Kallen.

”Står över allt annat”

Det är den frågan Uefa och den franska arrangören nu tillsammans tvingats ställa sig och svaret är tydligt. Turneringen ska genomföras om det är möjligt, även om det sker på publikens bekostnad.

– Om vi tvingas flytta en match till en annan ort på grund av ett terrorhot skulle det bli väldigt svårt för publiken att på så kort tid ta sig dit och hitta ett hotell. För att gå rakt på sak: Säkerheten och genomförandet av tävlingen står över allt annat.

Sverige inleder sitt EM med match mot Irland på Stade de France utanför Paris den 13 juni. Samma arena som fanns med i terroristernas planer vid attackerna i november.

Allt om Sveriges motstånd i EM.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uefa