Blågult fruktar ny infekterad debatt

FOTBOLL

SAINT-NAZAIRE. Kim vs Anders-diskussionen slet sönder landslaget i VM 2006.

– Det är det värsta jag varit med om. Det var fruktansvärt, säger landslagschefen Lasse Richt.

Tio år senare ska Guidetti vs Berg-debatten inte få förstöra Sveriges EM.

Sex U21-hjältar från förra sommaren har dundrat in EM-truppen.

De är unga, fräscha och populära. Fansen vill se dem i startelvan i stället för de tryggare och mer rutinerade spelarna, som Ludwig Augustinsson i stället för Martin Olsson och Victor Nilsson Lindelöf på Erik Johanssons plats.

Tydligast är det nog på anfallsplatsen bredvid Zlatan Ibrahimovic.

När Sportbladet frågade läsarna efter genrepet mot Wales om vem de vill se där fick John Guidetti hela 69 procent av de nästan 25 000 rösterna mot Marcus Bergs 23 procent (och Emir Kujovics 8 procent).

– Det vet man. Jag har hört och förstår att folk gillar John. Han är en jätteduktig spelare. Jag måste bara göra mitt bästa och vill folk sen kritisera eller hylla mig är det upp till dem, säger Berg.

”Klart att man vill det”

Du verkar vara nummer ett hos Erik Hamrén och det är väl det viktigaste?

– Ja, just nu hoppas jag att jag är det. Det är han som bestämmer i a-landslaget så det är klart att man vill att han ska tycka så.

Hamrén överraskade med att redan före EM-genrepet mot Wales gå ut och säga att Berg var före Guidetti. – Kanske för att bygga upp en känsla för de som ska starta. Klart det blir en skillnad om man känner den tryggheten lite mer. Det vill väl alla höra som ska spela, säger Berg.

Vi har upplevt debatten förut om vem som ska spela i landslaget: den unge, nye spelaren som är folkets favorit eller den äldre veteranen som är förbundskaptenens val. Under VM 2006 spårade den ur när det gällde Kim Källström vs Anders Svensson, bland annat efter en missriktad kampanj av Sportbladet. Lars Lagerbäck har flera gånger återkommit till hur debatten påverkade lagets resultat i VM.

– Det är det värsta jag varit med om under hela min tid i landslaget, säger Lasse Richt, landslagschef i 18 år.

”Det var fruktansvärt”

– Det slet sönder så mycket för det fick sådan genomslagskraft. Det var mycket folk, öppna träningar och man buade åt Anders. Det var fruktansvärt! Fruktansvärt!

Där är vi inte alls i Guidetti/Berg-frågan. Inte ännu. Och mardrömmen ska aldrig få upprepas.

– Man får erfarenhet av saker. Jag fick det definitivt. Det är klart att vi pratar om krishantering. Det är ett grovt ord, men det är ett slags krishantering. Det gäller att ta den så tidigt som möjligt. Vi kanske väntade för länge då, säger Richt.

– Blir det en mediestorm kring det nu så har vi så mycket erfarenhet att vi kan stå upp mot det. Men det är alltid svårt för alla påverkas av kritik. Blir det för mycket så vill vi sluta oss här i gruppen. Det blir vi mot världen till slut.