Oroligheterna i Turkiet

TV4 skickar ingen studio till Turkiet

Av: 

Per Bohman

Michael Wagner

FOTBOLL

Karl-Erik Nilsson: "Det är TV4:s beslut"

Ekwall och Lundh.
Ekwall och Lundh.

Säkerhetsläget i Turkiet är osäkert.
Då ställer TV4 in studion till torsdagens landskamp.
– Jag tolkar det som ett udda beslut av förbundet att spela mot Turkiet i Turkiet, säger TV4-profilen Olof Lundh.

Vänskapsmatchen mot Turkiet präglas av en stor osäkerhet. I helgen ställdes Istanbulderbyt mellan Galatasaray och Fenerbache in på grund av ett allvarligt terrorhot. Enligt turkiska medier ska terrorsekten IS ha planerat en attack mot derbyt. Sverige landskamp mot Turkiet spelas i turistorten Antalya som bedöms säkrare än flera andra städer i landet.

Men är det säkert nog?

"Det kan hända saker på många ställen"

Nu väljer TV4, som sänder matchen, att på grund av det ovissa säkerhetsläget inte skicka ner någon studio till matchen. Programledaren Anna Brolin och experten Hanna Marklund är två av medarbetarna som stannar hemma.

– Så är det. Vi har fått beskedet om att det inte blir någon studio, bara nyhetsbevakning på plats, säger profilen Olof Lundh som själv åker ner till matchen.

– Vi har blivit tillfrågade hur vi ser på det. Om jag talar för mig själv så tycker jag att det kan hända saker på många ställen, och ser inga konstigheter med att åka ner. Man får iaktta en viss säkerhet, säger Lundh.

En handfull reportrar finns alltså på plats för att sköta nyhetsarbetet, men studion ställs in.

– Om man ser till hela situationen i Turkiet så är jag förvånad av att man spelar matchen där. Men om landlaget åker dit och spelar match så måste man nyhetsbevaka det. Däremot kanske man inte satsar lika fullt ut, med studio och så, som man brukar göra. Det är förståeligt. Men det är bäst att prata med Erik Westberg (sportchef TV4-gruppen) om det.

Lundh: "Ett udda beslut"

Förbundet tog ett sent beslut om att spela i Turkiet, trots att säkerhetsläget redan då var oroligt. Hur ser du på det?

– Det fanns tidigt uppgifter om att matchen var på gång, men det dröjde innan det presenterades att den skulle spelas i Antalya. Jag tolkar det som att man övervägde säkerhetsfrågan. Jag tolkar också det som ett udda beslut av förbundet att spela mot Turkiet i Turkiet, säger Olof Lundh och fortsätter:
– Jag förstår att det finns en politisk hänsyn, att regimen vill visa att man visst kan spela matcher, trots att man blåste av derbyt i Istanbul. Jag är förvånad över det sena beslutet att spela i Turkiet. Sverige har inte samma agenda som Turkiet och här är fotbollen och politiken sammansvetsad. Sverige blir en bricka i det spelet: det kan jag vara förvånad över.

Nilsson: "TV4:s beslut"

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, vill inte recensera TV4:s beslut.

– Det är helt och hållet TV4:s beslut. Vi har inga synpunkter hur media resonerar i de frågorna. Det får de avgöra själva, säger han och fortsätter:

– För oss handlar det om att försäkra oss om att vi kan få en match som är trygg och säker. Jag har själv varit i kontakt personligen med representanter för den turkiska förbundsledningen och fått förklaringar och en beskrivning av hur de ser på matchen. Jag känner mig trygg och kommer resa ned med landslaget till Turkiet.

"Inte aktuellt att spela på Friends"

Har du fått beskrivet hur säkerheten kommer skötas?

– Ja, i stora drag. Detaljfrågorna tar deras och vårt säkerhetsfolk hand om. De har i stora drag berättat om hur man tänker kring Antalya och kring matchen. Den informationen gör att jag känner mig trygg.

Kan ni inte spela på Friends i stället?

– Det är inte aktuellt. Turkiska förbundet är fast beslutna att spela matchen i Antalya.

Kan ni hoppa av matchen själva, för att ni tycker att läget är osäkert?

– Har vi gjort upp om den här matchen så ska det vara extraordinära skäl som gör att det inte blir match. Det finns inget i den informationen som jag fått hittills som motsvarar de extraordinära skälen.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Oroligheterna i Turkiet

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Oroligheterna i Turkiet

Turkiet

TV4

Herrlandslaget i fotboll

Antalya