Matchen ska spelas – trots terrordåden

FOTBOLL

Terrordåden har skakat Turkiet i mars.

I nuläget samlar herrlandslaget i fotboll information för att avgöra hur spelarna ska skyddas runt torsdagens landskamp i Antalya.

– Skulle vi känna oss att det finns en risk skulle vi inte åka, säger landslagschefen Lars Richt.

På kort tid har tre misstänka terrordåd utförts eller planerats i Turkiet.

13 mars sprängdes en bilbomb och dödade minst 28 personer i Ankara. I lördags dog ytterligare fem i Istanbul och i går ställdes stormatchen mellan Fenerbahce och Galatasary in, vilket enligt tidningen Hurriyet Daily News berodde på att IS planerade en attack på åskådare vid arenan.

Planen är att det svenska herrlandslaget i fotboll ska flyga till Antalya på onsdag för att dagen efter möta Turkiet i en träningsmatch. I nuläget utvärderar förbundet situationen för att ta reda på om särskilda åtgärder behövs för att garantera spelarnas säkerhet.

Flera kontakter har tagits med turkiska fotbollförbundet och andra parter under måndagen.

 – Guvenören i Antalya har givit sina garantier på att det kommer att vara så säkert som det kan vara. Och det finns inga indikationer på att något ska hända. UD har vi haft kontakt med senast i eftermiddag. Jag har pratat med Fifa och Uefa och ingen har sagt att det finns ett stort hot. I Istanbul och Ankara är lite annorlunda, säger landslagschefen Lars Richt.

"Pratar med turkarna"

– Vad det turkiska förbundet säger och inte säger är svårt att bedöma. Men vi har läst i media och tagit del av det och håller på att prata med turkarna just nu, säger Anders Sigurdson, landslagets säkerhetschef.

Situationen är allvarlig i Turkiet, men att ställa in matchen har hittills inte varit ett alternativ enligt förbundets kommunikationsansvarige Niklas Bodell.

Hur reagerade du på uppgifterna att derbyt ställdes in?

– Egentligen inte på något annat sätt än att vi lägger det till den samlade informationen och gör en bedömning därefter. De här uppgifterna är såpass nya att vi inte riktigt har den samlade bilden, men bilden hittills har varit att vi ska åka, säger Bodell.

"Vi ska åka"

Menar du att det kan komma att ändras?

– Nej, det säger jag inte. Vad jag säger är att vi samlar fortlöpande information och håller oss uppdaterade genom de kontakter vi har. Vår samlade bedömning är att vi ska åka.

Finns det något i era regler som kommer skilja sig på den här resan gentemot andra bortamatcher?

– Nu kommer vi in på hur vi arbetar med säkerhetsfrågor och det kommunicerar vi inte. Det vore kontrakommunikativt.

Får spelarna gå ner på stan och ta en fika i Turkiet?

– Som sagt kommenterar vi aldrig hur vi jobbar med säkerhet eller personskydd.

ARTIKELN HANDLAR OM