Franska experter: ”Det finns en oro”

avPetra Thorén

FOTBOLL

Exklusiv enkät: Tre franska experter inför EM-kvartsfinalen

1) Vad tycker du om det isländska laget? 2) Tror du att fransmännen är lite oroliga inför matchen? 3) Hur ska Frankrike spela för att vinna?

Vincent Duluc, L’Équipe:

1) Jag var i Nice och såg matchen. Det är verkligen ett starkt lag. Laget kräver mycket av sin motståndare och deras 4-4-2 är verkligen svårt att tränga igenom. Det finns en så stark defensiv centralt att det är svårt att passera. Det var snarare via kanterna som engelsmännen hade sina bästa chanser. Lagerbäck har kommit med en idé om hur laget ska återerövra boll och löpa när det är gjort. Det finns intelligenta löpningar och när deras kantspelare sätter fart tillåter det dem att anfalla med fyra. 

2) Det finns en liten oro, ja. Och det gör det, för vi förlorade mot Danmark i EM 1992 och mot Grekland i EM 2004. Och för att vi har det svårt oavsett motstånd. Och för att Umtiti troligen ska spela. Han har inte en enda landskamp och har inte spelat sedan den 14 maj. Det är en enorm press på Les Blues, de har inte råd att förlora den här gången.

3) Frankrike måste öka tempot på bollen och spela mer med en-touch. Annars måste de spela långt på Giroud och det finns inget som talar för att han vinner duellerna i luften. Fransmännen gillar inte att ha stora ytor, det såg vi mot Rumänien och mot Albanien, men det är det som kommer att hända. De måste därmed höja sin egna tekniska nivå.

Fabrice Lamperti, La Provence:

1) Som för många andra imponerar Island stort på mig. Jag väntade mig inte att laget skulle nå den här nivån. De (spelarna) måste verkligen trott att allt är möjligt. Dessutom är det inte några riktiga stjärnor, bortsett från veteranen Gudjohnsen som verkar mer som en vägledare än något annat för sina lagkamrater. Jobbet som Lagerbäck, och hans assisterande Hallgrimsson, gör är anmärkningsvärt.  

2) Fransmännen förväntade sig att möta England... De måste vara oroliga för detta överraskande lag. Fördelen för Les Bleus är Didier Deschamps. Han analyserar, väger in allt som kan komma att räknas och tar hjälp av hela världen om det behövs. Han tar ner laget på jorden, skapar ett lugn. Frankrike har ingen anledning till oro för laget är överlägset Island. Men de måste förstå att detta isländska lag inte är där av en slump. Laget har redan ställt till farligheter.

3) Det krävs att laget verkligen spelar i 90 minuter, att Deschamps hittar rätt från start. En spelare som Coman, med ben som brinner, skulle kunna göra det bra framför det här organiserade försvaret. Les Bleus måste spela enkelt, snabbt och inte göra misstag framför ultrablocket som väntar.

Patrick Urbini, France Football:

1) Det är verkligen ett riktigt lag! Ett lag som är både starkt, generöst (spelarna springer mycket men gör det tillsammans) intelligent, disciplinerat men framför allt välorganiserat i ett 4-4-2 som alla lag som svensken Lagerbäck haft. Lagets största kvalité? Intelligensen. Alla vet vad de ska göra och ingen försöker göra något som de inte klarar av.

2) Oro? Nej. Men det vet redan att det blir en komplicerad match, ännu svårare än i förra omgången mot Irland. Franska laget vet att det kommer att dominera spelet med 60–70 procent i bollinnehav så spelarna måste kunna försvara sig mot kontringarna och vara alerta vid främst fasta situationer.

3) Inte som England spelade... Som Frankrike gjorde i andra halvlek mot Irland. Det krävs att laget har tålamod och är starkt vid återvinnandet av boll och har högt tempo på bollen i den sista tredjedelen samtidigt som man nyttjar planens storlek. Det krävs också att fransmännen tröttar ut Island som har startat matcherna med samma lag och bör ha fysiska problem inför den här femte matchen.

ARTIKELN HANDLAR OM