Bomben: Han blir ny förbundskapten

avPatrik Brenning

”Jag efterträder en ikon”

Efter EM i Nederländerna i sommar lämnar Pia Sundhage posten som svensk förbundskapten.

På tisdagen presenterades hennes efterträdare.

Det blir mycket oväntat Häckens förre tränare Peter Gerhardsson.

– Det har varit mycket glädje, det är lite som julafton, säger Gerhardsson.

Peter Gerhardsson har varit tränare i herrallsvenskan i tolv år men väljer ju att återigen gå över till damfotbollen, där 57-åringen tidigare tränat Bälinge 1997/98 och varit med i ledarstaben för landslaget vid OS i Atlanta 1996.

Gerhardsson tillträder jobbet efter EM i augusti och har skrivit ett avtal till 2021.

– Det har varit mycket glädje, det är lite som julafton. Jag är väldigt euforisk i själen, säger den nye förbundskaptenen.

Vad ser du för skillnader mellan herr- och damfotboll?

– Fotboll för mig är inte damfotboll, herrfotboll, allsvenskan, superettan eller norska ligan. Vilket fotbollsuppdrag du än tar är det spelare och människor. Fotbollen är varierande på så sätt och hade du flyttat från allsvenskan till Tippeligan måste du också sätta dig in i det. Det kommer handla om kännedom av spelare och sätt att spela. Jag kommer avvakta spelidén men är säker på att jag kommer kunna göra det bra med den erfarenhet jag har av fotbollen, säger Gerhardsson.

”Efterträder en ikon”

Peter Gerhardsson har de senaste åren inte varit ett särskilt bekant namn inom damfotbollen. Nu efterträder 57-åringen samtidigt svensk damfotbolls störste profil genom tiderna Pia Sundhage och Gerhardsson förstår utmaningen i det.

– Jag efterträder en ikon inom svensk damfotboll. Jag kommer ihåg 96 när jag skulle vara med i OS som tredjetränare och det var Pias sista turnering som spelare. På det första lägret på Bosön tog hon ut mig ensam på Bosöns plan, hon hade varit skadad och ville köra. Jag var väldigt imponerad av att en spelare tog det initiativet. Det var inte jag som gjorde övningarna där kan jag säga utan hon sa vad jag skulle göra.

”Inte ens bäst i familjen”

Gerhardsson träffade också Sundhage innan tisdagens presskonferens.

– Vi kramades först. Hon sa lycka till och vi kommer ha kontakt här och jag kommer ta all hjälp jag kan få av henne innan jag skapar något eget i augusti som kommer bli bra.

– Tidpunkten är bra för mig personligen nu också. Jag kommer få gott om tid att förbereda mig på inför jobbet i augusti. Jag kommer se EM och enormt mycket matcher i damallsvenskan under våren för att kunna sätta mig in i det på ett bra sätt. Just nu är jag inte ens bäst i familjen på damfotboll för min fru (Linda Blom, föredetta elitspelare) har spelat fler matcher och har bättre koll. Men jag ska slå henne där när tiden kommer. Det kan jag lova.