Champions League 2015/2016

Sverige kan portas i maktkamp om CL

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Arbetet med att förändra Champions League har startat

Presidenten Karl-Heinz Rummenigge (höger) som även är vd i Bayern München, har tidigare föreslagit en utbrytarliga.
Presidenten Karl-Heinz Rummenigge (höger) som även är vd i Bayern München, har tidigare föreslagit en utbrytarliga.

Det pågår en maktkamp om Champions League.

Med Uefa-presidenten Michel Platini ur spel försöker Europas mäktigaste klubbar flytta fram positionerna.

Något som kan innebära en för evigt släckt svensk CL-dröm.

Intresseorganisationen ECA, som samlar 220 av Europas mäktigaste fotbollsklubbar med Real Madrid, Barcelona, Juventus, Bayern München, Manchester United och Chelsea i spetsen, har öppnat för en rad förändringar av Champions League. Presidenten Karl-Heinz Rummenigge, som även är vd i Bayern München, har tidigare föreslagit en utbrytarliga.

Träffades på tisdagen

– Jag kan se en turnering med 20 lag från Italien, England, Spanien, Tyskland och Frankrike. Det är en idé som funnits en tid då lagen i de fem största ligorna blir starkare och starkare. En superliga utanför Champions League är på väg att födas. Den kommer antingen ledas av Uefa eller av en separat enhet, sa Rummenigge i januari enligt Evening Standard.

Ett förslag Juventus president Andrea Agnelli också ställde sig bakom.

– Champions League är värt 1,5 miljarder euro (14,3 miljarder kronor) i tv-rättigheter jämfört med Super Bowls nästan 7 miljarder euro (66,5 miljarder kronor). Detta trots att marknadsexperter säger att det finns 1,6 miljarder fotbollsfans men bara 150 miljoner NFL-supportrar. Det måste få oss att undersöka den förlorade potentialen i dagens fotbollsformat.

På tisdagen träffades ECA:s ledning för att diskutera förslagen. Rummenigge tonade då ner en utbrytarliga men krävde förändringar av CL:s format.

– Att stå stilla innebär att gå bakåt men vi kommer hitta bra och balanserade lösningar, säger tysken till BBC.

Vill ha direktkvalificering

ECA:s vice ordförande Umberto Gandini säger att reformationsarbetet av Champions League kommer ta sex till nio månader och förändringarna kan genomföras till turneringen 2018/19. Bland förslagen som nu diskuteras märks framförallt direktkvalificering för Europas mäktigaste klubbar oavsett ligaplaceringar föregående säsong.

Uppenbart är att ECA just nu arbetar för att snarare spetsa än bredda Champions League i jakt på mer tv-pengar. En rak motsatt till det arbete Michel Platini bedrev där målet var att få in fler lag från mindre ligor.

– Om du inte får in små lag i Champions League så kommer de aldrig få ta del av pengarna heller. Med de pengarna kan de utveckla ligorna överallt i Europa. Det är Uefa-presidentens uppgift: Att utveckla fotbollen i Europa, sa Platini i mars 2015.

Platinis förändringar underlättade bland annat för Malmö FF:s medverkan i CL två år i rad. Nu är fransmannen avstängd från all fotboll i åtta år efter att ha dömts för korruption.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Rosa panelen: allt om Champions League

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Champions League 2015/2016

Champions League fotboll (herrar)

Uefa

Karl-Heinz Rummenigge

Michel Platini

Juventus FC