Bank: En av de största OS-favoriterna vi haft

FOTBOLL

Det går att ta sig från Stockholm till Berkeley, Kalifornien, på fjorton timmar – men meddelanden flyger snabbare än så.

En småtoppad Sarah Sjöström simmar på 55,68.

När Dana Vollmer käkar lunch i Berkeley så vet hon vad som krävs.

Hon kunde inte ens hålla sig.

När kroppen kändes som den ska kännas, när farten fanns där den ska finnas, när hennes egen hemmabassäng var kantad av hennes egna fans – då ville hon så väldigt veta exakt hur snabbt det gick.

– Det var som att jag tittade upp mot tavlan under loppet, nästan…, sa hon.

Kan man slå världsrekord i Borås kan man göra det i Stockholm. Sarah Sjöström hade bestämt sig för att testa, och när hon gör det finns det helt enkelt ingen snabbare simmare i världen.

Hon klappade ihop händerna, vräkte vatten över sin svarta dräkt, vräkte iväg på 26 sekunder och flinade när hon slog i målplattan.

På morgonen (57,7) var hon långt ifrån att vara sig själv. På kvällen var hon fyra hundradelar från sitt eget världsrekord. Det var svårt att tolka om leendet när hon satt på linan och vinkade till publiken betydde att ”wow, jag är snabb” eller ”skit också, det var nära”.

Inför de här tävlingarna skrev jag att hon var här för att slå världsrekord, och det skrev jag trots att jag insåg att det lät osannolikt.

Sarah Sjöström är ju osannolik.

Som en Ronaldo-frispark

Att hallen är liten, att tävlingen är en minitävling ett gigantiskt år, betyder ingenting. Sjöström och tränaren Carl Jenner hade bestämt sig för att göra sitt enda stickprov inför OS och se var hon befinner sig någonstans.

När hon kom upp ur vattnet visste hon att hon befinner sig över alla andra, fortfarande. Det var som att se Cristiano Ronaldo skicka in en monsterfrispark i en division tre-match på en träningsplan – men framför allt var det ett bombastiskt meddelande till precis hela världen:

”jag var överlägsen i fjol, jag var överlägsen i vintras, jag är överlägsen nu också”.

I vintras simmade en otoppad Sjöström på 56,37 och 56,38 i Amiens och Austin. I Austin var hon hård nog för att göra topptider på 100 fjäril och 100 fritt inom en halvtimme. Vi kan redan nu slå fast att Sarah kommer att åka till Rio som en av de största OS-favoriterna Sverige haft i modern tid.

Mycket kan hända, både i Rio och på vägen dit. Mellan Shanghai-VM och London-OS sänkte Dana Vollmer sina vinnartider med nästan en sekund, men när Vollmer och tränaren Teri McKeever lägger upp sin plan fram till OS (och fram till de amerikanska OS-uttagningarna i juni) vet de att det är väldigt långt fram till den där simmaskinen från Södertörn.

Kommer bli bättre i Rio

I mars har Vollmer firat sonen Arlens ettårsdag, i mars har Sjöström simmat i världsrekordfart.

Hon gjorde det i ett lopp som inte var i närheten av att vara perfekt. Hon sågade själv en hel radda tekniska moment, hon sa att hon kroknade på slutet, hon sa att det fanns gott om tiondelar att kapa både här och där.

När arrangörerna i Stockholm Swim Open gick runt med pengapåsen för att försöka locka världsstjärnor och tv-kanaler till Eriksdalsbadet så litade de på att Sjöström skulle bli den alla tittade på.

De fick kanske inte vad de drömde om (världsrekord), men de fick mer än de rimligen vågat hoppas på. Det var vintergrått utanför fönstren, solen gick ner bortom Hammarby Slussväg, och mitt i mörkret hade en svenska skickat ut en ny stötvåg tvärs över Atlanten.

Konkurrenterna vet att det är långt till OS, men de vet inte om tiden talar mest för Sarah Sjöström eller för dem.

Hon kommer att bli bättre i Rio i augusti. Tills vidare får hon nöja sig med att vara bäst i världen.

ARTIKELN HANDLAR OM